Министър Минеков обяви, че подновява работата по проекта

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви, че подновява работата по проекта за превръщането на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата. Това се случи днес по време на инспекция на острова край Созопол, която министърът на културата направи заедно с кмета на града Тихомир Янакиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова. На място министър Минеков констатира, че островът се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите там тънат в разруха. Проектът по обновяването на острова отлежаваше с години поради липса на финансиране, но сега работата по него е подновена.

„Идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, е от години. Проектът е прекрасен, но досега по него нищо не е свършено“, информира по време на инспекцията си на място министър Минеков. Той припомни, че през мандата си като министър на културата още миналата година е подновил преговорите в търсене на финансова подкрепа.

Каква ще е съдбата на остров Свети Кирик

„Със започването си като министър се върнах към тези добри намерения. Съжалявам, че шест месеца бяха пропуснати“, сподели министър Минеков и посочи, че вече е разговарял с кмета на Созопол, с представители на американска фондация, с посланика на ОАЕ у нас, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, като с ОАЕ съвсем скоро предстои и подписването на Меморандум за сътрудничество. Министър Минеков посочи, че проектът, който е от преди 11 г., е достоен и всичко разписано в него е възможно и осъществимо за реализацията на този световен център, който ще работи целогодишно.

Снимка: БТА

„Имаме обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, но ЮНЕСКО е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране“, поясни министърът на културата. Допълни, че финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие. По думите на министър Минеков най-важното е да започнат на място спешни действия. Във връзка с това министър Минеков съобщи, че от Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище.

ОСТРОВ НА ИЗКУСТВОТО: Преобразяват "Свети Свети Кирик и Юлита"

От своя страна областният управител на Бургас Мария Нейкова посочи, че проектът е от съществено значение и на местно ниво, но общината сама не разполага с този огромен ресурс, необходим за осъществяването му. „Общината има желание да стопанисва тук част от вълнолома, за да може, докато вървят тези реставрационни и други дейности, общината да инвестира средства и да се случват паралелно нещата“, коментира областният управител Нейкова, която получи пълна подкрепа от министър Минеков.

Снимка: БТА

Министър Минеков съобщи още, че по проекта вече са осъществени теренни проучвания, както е направено и обследване на сградите, но все още се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация на проекта за превръщането на о-в „Св. св. Кирик и Юлита“ в музей и европейски и световен център на изкуствата. „Вероятната цена на целия обект е равна на половингодишния бюджет на цялото министерство. Не е възможно без чужда помощ“, посочи министърът на културата Велислав Минеков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.