Ракетата трябваше да полети към Луната за първи път от 50 години насам

Открита е пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата "Артемис 1", която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25. Минути след установяването на авариите, обратното броене за изстрелването на ракетата беше спряно. 

Инцидентът стана около час преди планираното изстрелване на ракетата към Луната. 

Наричат "Артемис" мега лунна ракета - това е най-мощното превозно средство, разработвано някога от НАСА.  Името не е избрано случайно - Артемида е сестра-близначка на Аполон, в гръцката митология. А именно Аполо е мисията, която доведе до Луната Нийл Армстронг и Бъз Олдрин преди повече от 50 години.

Височината на Артемис 1,98 метра, а 90% от теглото й е гориво. За да преодолее гравитацията и да изстреля капсулата “Орион”, която ще достигне до Луната, ракетата е снабдена с  4 мощни двигателя. Именно в един от тях е открит проблемът, заради който излитането беше отложено. Следващата възможна дата е 2-ри септември, но само ако проблемът бъде отстранен. 

50 години след последната мисия на “Аполо” неговата сестра-близначка - “Артемис” - е на площадката за излитане. Амбицията на НАСА е “Артемис” да ги заведе не само до земния спътник, но за в бъдеще - и до Марс. Но първо - “Артемис” трябва да премине важен тест - на борда няма да има хора, а специални манекени, които ще събират данни за бъдещите мисии. След излитането, от ракетата ще се отдели капсулата “Орион”. Именно тя трябва да достигне до орбита на Луната, където ще прекара две седмици. 

Рик Лаброд е водещ директор излитане на “Артемис 1”. През последните три години, той и екипът му тренират за големия момент. “Снимките, които ще успеем да направим, ще бъдат наистина впечатляващи", казва Лаброд. За така чаканите исторически кадри ще има заслуга и български екип. 

“Българската роля е огромна, тъй като камерите са изработени от българи, така че ние сме допринесли за американската космическа технология”, обясни Петко динев, конструктор на камерите на “Артемис 1”.

Динев е бил сред десетките, които очакват днешния старт на живо. Полетът засега се отлага. По план, след тестовата мисия на “Артемис 1”, хора ще кацнат на земния спътник през 2025г.. 

От НАСА планират да изпратят там първата жена и първия цветнокож астронавт.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.