Догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева

Предстои „затягане на коланите”. Догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева.

„Очаква се да има забавяне на потреблението и от там на растежа”, каза Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в студиото на „Твоят ден”.

Според икономиста, както вървят нещата, към края на годината, без да се харчи излишно, на базата на планираното в бюджета, ще има дефицит към 1.5-2 млрд ., тъй като ще се промени темпът на харчене.

ПП и ГЕРБ в спор за дефицита в държавния бюджет

„Средногодишната инфлация е близо 25%. Тя беше частично компенсирана тази година, а догодина няма как да се „избяга”, без да бъдат увеличени и заплатите на служителите. Въпросът е към политиците - какво ще правят от есента нататък, защото ние ще влезем в процедура за свръхдефицит, ако нещата останат така, и всъщност въпросът за еврочленството, а също и ценовата стабилност и икономическата стабилност в страната излизат много силно на дневен ред и трябва да се замислим за разликата между красиви приказки и реалност”, допълни Дацов.

По думите на финансиста, никой не е катастрофирал толкова бързо, в рамките на 6-7 месеца, както в момента се получи като политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.