Сблъсъкът идва след мрачната прогноза на служебния финансов министър

Нов сблъсък за парите на държавата между бившите управляващи и опозиция. От „Продължаваме Промяната” отрекоха пред страната ни да се задава криза и заподозряха натиск над служебния финансов министър. Социалистите пък предупредиха, че кабинетът се опитва да върне модела Симеон Дянков-Бойко Борисов. А от ГЕРБ прогнозираха, че се задава „финансов апокалипсис”.

Нинова: Служебното правителство готви увеличение на данъците

След мрачната прогноза на финансовия министър за огромен недостиг в държавната хазна, от „Продължаваме Промяната” отрекоха риска да се стигне до финансова криза. „Според мен се касае за опит за сплашване на обществото. Аз не мога да си представя кое е това нещо, което ще доведе до 11-милиарден дефицит в държавата. Това е колосална сума и може би единственото нещо, което идва като обяснение е да се субсидира така наречения евтин руски газ”, заяви Венко Сабрутев.

Основният им опонент обаче е на друго мнение. „Задава се финансов апокалипсис, при който пазарите ще ни ударят як шамар. Бързо трябва да се режат разходи, бързо трябва да се постъпи държавнически. В рамките на година-година и нещо, защото процедурата за свръхдефицит, вчера Велкова това им каза, ще се задейства”, заяви Бойко Борисов.  

Ще се наложи ли „затягане на коланите” заради дупка в бюджета

Изненадани от цифрите са и от левицата. По думите им сегашният служебен министър Росица Велкова е участвала в подготовката на бюджета и се е подписала с уверението, че повод за притеснения няма. Според Корнелия Нинова настоящата власт подготвя почвата за вдигане на данъци. „Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит. Откъде идва това нещо, след като в бюджета е записан 3,9 дефицит, а за догодина – 3. Според нас връщат  финансовия и икономическия модел „Симеон Дянков-Бойко Борисов”.

Почти 41,5 млрд. евро e брутният външен дълг на България

Бившите управляващи заподозряха, че държавата търси пари, за да се възобновят доставките от „Газпром”. „Най-вероятно в момента Министерството на финансите е под някакъв вид натиск. Натиск да се правят много допълнителни разходи. Може би газът. Служебното правителство тръгна в посока преговори с „Газпром”, да се върнат доставките на тази висока цена”, заяви Венко Сабрутев.

А Борисов призова служебния кабинет да не прави крачка назад към Москва. „100% диверсификация от „Газпром”, има много начини за това и много моля да не се връщат към „Газпром”, каза Борисов.

Министърът на финансите: Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена

За пореден път ГЕРБ и „Продължаваме промяната” сблъскаха аргументи и за цената на газа с документи. „Делян Добрев мазоли го хванаха на устата. 28% по-скъп газ”, заяви Борисов.

„Тази цифра, която беше посочена - 86 евро на мегават час, цена себестойност от Русия, освен че не съществува възможността ние да имаме газ, защото е спряна, а и цената не е тази”, отговори Венко Сабрутев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.