Коментар на икономистите Лъчезар Богданов и Владимир Сиркаров

Държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която даде брифинг в понеделник. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите ѝ няма достатъчно пари за непредвидени разходи.

„Намекът на Финансовото министерство е: „Мислете, защото бюджетната стабилност на България и това, което вече 25 години имаме, не е даденост”. То не е постигано по инерция, а различни правителства са полагали усилия да не излезем твърде много извън чертата”, коментира главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов. 

„Не сме зле - нещата не са стигнали дотам, но може и да стигнат, ако не се вземат съответните мерки”, добави още той.

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни показват, че фискалната устойчивост е под риск. „За България като малка, развиваща се, отворена икономика, която е в паричен съвет, големите бюджетни дефицити поставят сериозни рискове”, уточни той.

Икономист: Все по-голям дял от доходите ни отиват за храна и гориво

Богданов обясни, че инфлацията помага за приходите в бюджета. „Колкото по-високи цени, доходи има в една икономика, толкова повече е основата за облагане. Тук, може би, има резерв в прогнозите на МФ. Може би, икономиката ще расте малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се вдигат”, допълни той.

Икономистът от Института за пазарна икономика смята, че проблемът е, че предишното управление е подходило с „големия черпак” при различни мерки срещу инфлацията, за компенсации и други.

Сиркаров е почти сигурен, че ще има повишаване на разходите от следващия редовен кабинет. „За голямо съжаление политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика все повече и повече. Едва ли ще видим преструктуриране на разходи. Едва ли някой политик в една подобна ситуация ще каже, че ще се орежат дадени разходи”, подчерта той.

Експерт: Тенденцията на борсите е към понижаване на цените

Според икономистът Лъчезар Богданов,  за да има средства за най-нуждаещите се, може да се преразгледат вече съществуващи мерки. Синдикатите са категорично против подобна идея, тъй като смятат, че средствата от тези мерки не са достатъчно.

“Ние ще продължаваме да настояваме за увеличаване на минималната работна заплата, особено след невиждания ръст на инфлацията”, категорична е Ваня Григорова, експерт в КТ “Подкрепа”.

„Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Смея да кажа, че има голям риск да видим увеличаване на данъци и от новия редовен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският данък да не бъдат пипани, защото това в кризисна ситуация би било с изключително негативен ефект”, предупреди Сиркаров.

Богданов акцентира на събираемостта на данъците. „Служебното правителство, като приходна администрация, може да си върши работата. Няма никаква пречка да продължат и НАП, и „Митниците” да работят, за да не ни поставят в ситуацията в ъгъла, когато имаме огромен дефицит и пожарът гори, да търсим пожарни решения”, уточни той.

Според икономистите със 7% дефицит от Бвп  какъвто прогнозират от финансовото министерство, влизането ни в еврозоната става невъзможно в очаквания срок. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.