Това каза бившият премиер в „На фокус с Лора Крумова”

Бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров гостува в предаването „На фокус с Лора Крумова”.

По думите му в днешни дни не живеем в абсурд на колебания между Изтока и Запада. Филип Димитров нарече „глупости” твърденията, че страната ни през последните 15 години е обслужвала руски интереси. „Руските интереси в България са били винаги силни, но това не означава, че България се е занимавала с това да ги обслужва”, категоричен беше бившият министър-председател.

Той си спомни за срещата си с покойния Михаил Горбачов през 1993 г. По думите му тогава руснакът е бил умерено враждебен. „Той се опитваше да запази комунистическия режим”, смята Димитров. Срещата им била формална.

Коментирайки енергийната криза, засегнала пряко и България, конституционният съдия заяви, че страната ни е предприела правилни стъпки в посока диверсификация. „Всякакво дистанциране от руско влияние за България е полезно”, допълни Димитров.

За ИТН изходът от политическата криза е рефередум

Според него преминаване към президентска или полупрезидентска република не е възможно. „Конституцията е нещо, с което много хора се опитват да си решат проблемите”, смята Димитров. Той нарече идеята „празно конституционно говорене, в което хора, които не са чели внимателно конституционния текст, си разказват някакви въжделения”. По думите на бившия премиер такава мярка не би променила нищо и е „нелепа”.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.