Инфлацията намалява, безработицата спада, отчете руският президент

Бляскава икономическа картина на просперираща Русия описа президентът Владимир Путин в реч пред икономическия форум във Владивосток. Според него в страната му има спад на безработицата и намаляване на инфлацията. Путин обяви, че Русия се справя добре със „западната икономическа агресия”.

Според държавния глава западните санкции срещу Русия били недалновидни и застрашавали целия свят. Качеството на живот на европейците било жертвано, за да бъдат наложени ограничения на страната му.

За намеренията на Европейската комисия да наложи таван на цените на руските енергийни източници, президентът заяви: „Знаете ли - глупаво е. Това е още едно непазарно решение, което няма да доведе до никъде”. „Северен поток 1” на практика е затворен. Всички казват, че Русия използва енергията като оръжие. Това са поредните глупости и заблуди. Какво оръжие използваме? Ние доставяме толкова газ, колкото нашите партньори искат. Каквото поискат, ние го доставяме”, категоричен е Путин.

Путин: Санкциите на Запада са заплаха за целия свят

Той обвини Запада за глада в Африка, като каза, че само два кораба със зърно били стигнали дотам. След сключеното с посредничеството на ООН и Турция споразумение за отваряне на украинските пристанища, 23 хиляди тона зърно достигнаха повече от милион и половина души в Етиопия и Джибути. Други плавателни съдове пътуват за Йемен и Судан, а няколко вече бяха разтоварени в Египет.

„Вероятно си струва да обмислим ограничения на износа на зърно. И други храни по този маршрут. Определено ще се консултирам по този въпрос с президента на Турция, г-н Ердоган”, подчерта руският държавен глава.

Путин каза още, че доверието в долара, еврото и британската лира е изгубено, а войната в Украйна засилила суверенитета на Русия. Той добави: „Ние нищо не сме започнали като военни действия. Само се опитваме да ги завършим. Военните действия започнаха през 2014-та след държавния преврат в Украйна. Убеден съм, че нищо не сме загубили и няма да загубим от операцията в Украйна”, е неговото мнение.

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде „невъзможно” да изолира Русия и че страната ще се противопостави на опитите да бъде свалена от международната сцена и да бъде натикана в ъгъла.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.