В реч той за пореден път заяви, че Русия не е нападала никого

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че западните санкции са недалновидни и застрашават целия свят, който, по думите му, се обръща все повече към Азия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

В реч, произнесена пред участниците в Източния икономически форум в град Владивосток, Путин каза, че Западът е подкопал глобалната икономика с „агресивен” опит да наложи господството си в целия свят. Според него обаче Азиатско-тихоокеанският регион се намира във възход.

Путин обрисува бляскаво бъдеще на Русия на икономически форум

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде „невъзможно” да изолира Русия и че страната ще се противопостави на опитите да бъде свалена от международната сцена и да бъде натикана в ъгъла. „След налагането на санкциите, Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран”, каза още Путин.  

В речта си той за пореден път заяви, че Русия не е нападала никого, а само е пратила войски да защитят цивилните в Източна Украйна след осемте години война след анексирането на Крим през 2014 г. „Не ние започнахме военни действия, ние се опитахме да ги прекратим”, посочи той и добави, че всички действия на Русия целят да помогнат на хората в Донбас. „Това е нашата цел и ние ще я изпълним докрай”, зарече се руският президент.

Той призна, че в света и в неговата страна има известна поляризация, но определи това като нещо положително. „Всичко ненужно, вредно, всичко, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено и ние ще ускорим развитието си, защото развитието може да се основава само върху суверенитета”, каза той. Путин изтъкна, че Русия ще пази суверенитета си от опитите на САЩ и техните съюзници да запазят глобалната си доминация и че „светът не може да се основава на диктата на една страна, която се стреми да бъде представител на всемогъщество или нещо повече”.

Христо Грозев: Около Путин кръжат „ястреби”, които може да го отстранят

Руският президент се подигра на опитите на Запада да ограничи цените на руския петрол и природен газ, като ги нарече „глупост”. Той констатира, че търсенето на тези енергоносители на световните пазари е толкова голямо, че Русия „няма да има никакви проблеми” да ги пласира, тъй като има достатъчно клиенти в Азия.

В речта си пред икономическия форум във Владивосток Владимир Путин се спря и на Нобеловата награда на мир, чийто сълауреат за 2021 г. бе Дмитрий Муратов, главен редактор на вече забранения в Русия вестник „Новая газета”. Според него Муратов е награден по политически причини, както е станало преди години и с удостояването на Барак Обама години със същото отличие.  Путин се усъмни в приноса на Обама за опазването на мира, тъй като според него той е извършил военни операции в някои региони на света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА