Според източници заканата е с цел да се вдигнат ограниченията за трима олигарси

Унгария заплашва да блокира продължаването на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заявиха дипломати. Според източниците унгарското правителство отправя заплахата, за да постигне отмяна на санкциите срещу трима руски олигарси. Те са сред близо 1200 души, които са санкционирани от ЕС заради подкрепата им за руското нахлуване в Украйна. Техните активи са блокирани и им е забранено да влизат в ЕС.

В разрез с прогнозите: Очаква се по-сериозен икономически растеж в Русия

Ако до 15 септември санкциите не бъдат продължени, техният срок на действие ще изтече. Според дипломатите ЕС се е надявал да има съгласието на всички 27 страни членки за продължаване на мерките. За това се изисква единодушие, което означава, че сега са необходими още преговори.

Дипломатите от ЕС посочиха, че унгарският премиер Виктор Орбан все още поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин. Той блокира предложения за разширяване на санкциите срещу Москва няколко пъти през последните месеци.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.