Министърът на икономиката обяви, че правителството прогнозира свиване на БВП с 2,9% за 2022 г.

Икономиката на Русия ще отчете по-малко икономическо свиване от очакваното през следващите години. Тя може да се върне към растеж на тримесечна база още от края на 2022 г., съобщава „Ройтерс”.

Министърът на икономиката Максим Решетников обяви, че правителството прогнозира свиване на БВП на Русия с 2,9% за 2022 г. Това е подобрение на прогнозата от август, според която се очакваше 4,2% годишен спад.

Путин обрисува бляскаво бъдеще на Русия на икономически форум

Руски официални представители обявиха представянето на икономиката през последните месеци, като казаха, че тя се държи много по-добре от очакваното, предвид западните санкции, наложени заради войната.

През април, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна, министерството предупреди, че икономиката може да спадне с повече от 12% за година.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът не спазва обещанието си да помогне на руските храни и торове да достигнат световните пазари.

Путин: Санкциите на Запада са заплаха за целия свят

„Нашите западни колеги не правят онова, което ни беше обещано по линия на генералния секаретар на ООН. Не вземат решения за изключване на логистичните санкции, които пречат на свободния достъп на руско зърно и торове до международните пазари. Ние работим с генералния секретар на ООН и с неговия екип, за да може договореностите, подписани в Истанбул между ООН и Руската федерация, да бъдат изпълнени от секретариата на ООН”, заяви Лавров.

Споразумението остава единственият значителен дипломатически пробив в продължаващата вече шест месеца война на Русия в Украйна.

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.