Хиляди хора отдадоха почит на монарха

Обединеното кралство потъна в скръб. Великобритания е в 10-дневен траур заради смъртта на Елизабет Втора. Кралицата почина на 96 г. 70 годишното ѝ управление надмина всички други британски монарси. Тя издъхна в кралската резиденция в Шотландия, което определя и протокола около нейното погребение.

Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора

В първото си изявление начело на британската монархия новият крал на Великобритания - Чарлз III, определи смъртта на кралицата като „най-голямата тъга за него и семейството му”.

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

„Смъртта на моята обичана майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на огромна тъга за мен и за всички членове на семейството ни. Скърбим дълбоко за загубата на уважаван суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще се бъде усетена в цялата страна и от безброй хора по света”, посочи Чарлз.

Чарлз III: Новият крал е откровен, сдържан и недолюбван на Острова

„Великобритания е велика страна, благодарение на кралицата”. Това бяха думите на новоназначения премиер Лиз Тръс. Именно тя беше един от последните хора, виждали кралицата преди смъртта ѝ. Във вторник Тръс получи мандат за съставяне на правителство на среща с Елизабет II в Балморал. По протокол се пада на премиерa на Великобритания първи да направи официално изявление.

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

„Всички ние сме съсипани от новината, която научихме от Балморал. Смъртта на Нейно Величество кралицата е огромен шок за нацията и за света. Кралица Елизабет II е скалата, върху която е построена съвременна Великобритания”, обясни министър-председателят.

„Ужасната година” на кралица Елизабет II

В дъждовната лондонска нощ хиляди се събраха пред Бъкингамския дворец в центъра на града и положиха цветя пред черните железни порти. Портрети на Елизабет и свещи бяха поставени пред дома на кралицата в замъка Уиндзор, както и в шотландския град Абърдийншър, където се намира замъкът Балморал.

„Всеки важен момент в съвременната история от Втората световна война насам е бил неразделна част от нея и тя ще ни липсва”, посочи Борис Бейлън - канадец, живеещ в Лондон.

„Не мога да повярвам, че я няма. Съкрушително е да научим, че най-дълго управлявалият Британската общност монарх е починал. Изключително тъжно”, каза Лили Херфорт.

Ключови дати в живота на кралица Елизабет II

„Тя беше кралица през целия ми живот, сега не знам какво ще се случи”, сподели студентът в Лондон Елиът Ричи. 

„Наистина съм шокиран. Тя винаги е била тук. Беше едно от малкото стабилни неща в света, а и споделяхме една и съща рождена дата - 21-ви април. Така че следващия април аз ще трябва да празнувам сам, за жалост”, обясни жителят на Берлин Том. 

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

Очаква се в близките дни още стотици хиляди да се стекат в Лондон, за да почетат паметта на Елизабет II. А от Бъкингамския дворец съобщиха, че волята на крал Чарлз III и съпругата му кралицата-консорт Камила е кралското семейство да има допълнителен седемдневен траур, след като Елизабет II бъде погребана на 19 септември.

 

 

Един ден от живота на кралицата

На този фон се стигна до бой за вестници. Днес всички издания на Острова излизат с красиви портрети на кралицата и със сърцераздирателни заглавия. В Лондон се очаква крал Чарлз III да произнесе първата си реч. 

Световни лидери изказаха съболезнования 

Новината за смъртта на кралицата обиколи света. Монарси и държавни ръководители изказаха своите съболезнования към семейството. Всички са категорични, че с нейната смърт идва краят на цяла една епоха, както за Великобритания, така и за Европа, и целия свят.

Европейски и световни телевизии започнаха вечерните си емисии с новината за смъртта на британската кралица. За мнозина беше трудно да скрият емоцията.

Знамената на европейските институции бяха свалени наполовина в знак на съпричастност с кончината на Елизабет II.

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече покойната кралица лъч на приемственост по време на дълбоки трансформации. „Тя не преставаше да показва спокойствие и отдаденост, които дадоха сила на мнозина”, споделя фон дер Лайен.

 

 

Американският президент Джо Байдън и съпругата му подписаха книгата за съболезнования в британското посолство във Вашингтон.

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

„Току-що бях в британското посолство, за да се подпиша в книгата за съболезнования в памет на кралица Елизабет. Имах възможност да се срещна с нея. Тя беше невероятно любезна и почтена жена. Мислите и молитвите на американския народ са с хората в Обединеното кралство и Британската общност в тяхната скръб”, посочи той.

След смъртта на Елизабет II: Десет дни траур във Великобритания

Съболезнования към новия крал Чарлз III изпрати и Владимир Путин. Посланието беше публикувано в Telegram канала на Кремъл. В съобщението руският президент отбелязва, че най-важните събития в съвременната история на Великобритания са свързани с името на Елизабет.

В официално изявление съболезнования изказа и украинският президент.

„Дълбоко се натъжих, когато научих за смъртта на Нейно Величество кралица Елизабет II. Това е тежка загуба за цяла Европа, за света. От името на украинския народ изказвам съболезнования на кралското семейство, Великобритания и страните от Британската общност. Нашите мисли и молитви са с вас”, заяви Володимир Зеленски.

„Ужасната година” на кралица Елизабет II

 

 

Стотици хора отидоха пред британските дипломатически мисии по света.

 „Това е краят на една епоха. Тя се срещала с толкова много хора, на практика, е управлявала почти един век. Тя е невероятна жена, която най-вече видя как светът се срива. Сигурно е било толкова тъжно за нея”, каза жителят на Париж Валери.

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че кралицата ще остане завинаги в историята.

„Нейно величество кралица Елизабет II въплъщаваше непрекъснатостта и единството на британския народ повече от 70 години. Ще я помня като голям приятел на Франция, кралица, която покори сърцата на всички и ще остане завинаги в историята на своята страна и своя век”, заяви държавният глава.

 

 

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.