Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък в замъка Балморал в Шотландия

Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък в замъка Балморал в Шотландия. Здравето й се влоши толкова бързо, че двама от синовете й, както и внукът й Уилям, явно не са успели да пристигнат навреме, предава АФП.

В 12:32 ч. лондонско време първото прессъобщение от Бъкингамския дворец огласи пред цял свят сдържано, но разтревожено, че лекарите на кралицата са изключително притеснени от състоянието й. 

Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора

Британската преса коментира в петък, че близките на кралицата са очаквали най-лошото часове преди официалното съобщение. Елизабет Втора е анулирала видеовръзка предната вечер и още от 09:00 часа „лекарите са знаели, че Нейно величество има не повече от няколко часа живот пред себе си“, пише „Дейли мейл“, цитиран от БТА. 

ЖИВОТЪТ НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II В СНИМКИ

Близките на кралицата са се организирали възможно най-бързо, за да пристигнат навреме в Шотландия. Принц Чарлз и съпругата му Камила са отпътували от имението си „Дъмфри хаус“ в Южна Шотландия с кралския хеликоптер. В Балморал те са се срещнали с принцеса Ана, дъщерята на кралицата. 

Точният час на смъртта на Елизабет Втора не е съобщен. Според Бъкингамския дворец тя е настъпила „следобед“. Британският премиер Лиз Тръс, официално обявена за министър-председател от кралицата в Балморал във вторник, е била информирана около 16:30 ч., два часа преди официалното прессъобщение. 

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

Възможно е Чарлз и Ана да са били край леглото на Елизабет Втора, докато другите й две деца – принцовете Андрю и Едуард – са пътували към Балморал заедно с внука й принц Уилям. Андрю, Едуард и Уилям пристигнаха в Шотландия със самолет на Кралските военновъздушни сили и преминаха през вратите на замъка след 17:00 часа. 

Принц Хари, който е в хладни отношения със семейството си, пристигна сам още по-късно. Новината за смъртта на кралицата вече бе обиколила света. Той отпътува от Шотландия в петък сутрин, отново сам, с редовен полет на „Бритиш еъруейз“.

Чарлз III: Новият крал е откровен, сдържан и недолюбван на Острова

Шест часа делят първото прессъобщение за влошеното здраве на Елизабет Втора от официалното съобщение за смъртта й. Причините за това не се съобщават. 

Здравословното състояние на 96-годишната кралица се влоши видимо през последните месеци. Утежняващ фактор бе смъртта на съпруга й принц Филип през миналата година. Кралицата прекара една нощ в болница през октомври м.г., като причините за престоя й не бяха оповестени. Дворецът съобщи единствено за „двигателни проблеми“. 

Във вторник бяха направени последните снимки на кралицата в Балморал. На тях дясната ръка на Елизабет Втора изглежда синя като след медицински интервенции. Кралицата се усмихва и е права, но видът й е по-крехък от всякога. 

„Ужасната година” на кралица Елизабет II

Един ден от живота на кралицата

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА