Това наложи временно спиране на ТЕЦ „Марица 3”

Пак отровен въздух в Димитровград. През последните дни бяха отчетени рекордни замърсявания. Това наложи временно спиране на ТЕЦ „Марица 3”, който е сочен за основен замърсител. Измервателната станция в центъра на града отчела рекордни стойности в събота преди обяд. Стойността на серния диоксид била над 2000 единици.

Ярко оранжев дим се издигна над химическия завод в Димитровград (ВИДЕО)

Веселин Караджов каза в ефира на „Здравей, България”, че димитровградчани се оплаквали от затруднено дишане и остра миризма на сяра. „На територията на Димитровград няма друго промишлено предприятие, което технологично да може да отдели серен диоксид. Затова не може да обвиняваме друго предприятие”, допълни той.

Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково, обясни, че в следобедните часове на събота на ТЕЦ „Марица 3” е издадено предписание да прекрати дейността си за 48 часа. По думите й регионалната екоинспекция готви нова принудителна административна мярка.

Служители на ТЕЦ "Марица 3" блокираха центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

"На 10 септември са отчетени притеснителни стойности на серен диоксид, в интервала между 9 и 12 часа. Превишен е три пъти аларменият праг. В 10 часа са измерени 2000 микрограма на 1 кубичен метър. Работим за това хората да бъдат защитени", обясни тя. 

Според Веселин Караджов от сдружение "Дишай, Димитровград" те неколкократно са алармирали за замърсяването. Той споделя, че допреди ТЕЦ-ът да започне работа, стойностите са били под нормите. 

От предприятието, сочено за замърсител на въздуха, изразиха съмнение в точността на стационарната измервателна станция, а стойностите на мобилната все още се очакват.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.