Енергетиците протестираха заради това, че електроцентралата им беше затворена

Служители на затворената ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград блокираха центъра на София при протест с искане за незабавно отваряне на централата. Предприятието не работи заради системно превишаване на нормите на серен диоксид. Според екоминистъра ТЕЦ-ът е опасен за хората в региона. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Не убивайте енергетиката", "Зелена операция ликвидира българската енергетика". Днешната акция премина под наслов "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

Работодателите отменят протеста си

Шествието тръгна от Лъвов мост и продължи към екоминистерството. Под прозорците на ведомството протестиращите поискаха среща с министъра. Малко след това в сградата влезе преговорна група от ТЕЦ-а. Хората носеха свещи за Борислав Сандов. Срещата не доведе до очаквания от протестиращите резултат. Без да слиза при протестиращите, екоминистърът обясни, че централата ще отвори само след основен ремонт. Към момента той бил "имитационен, със заковаване на няколко ламарини и дребни поправки", смята Сандов. По думите му, откакто ТЕЦ-ът не функционира, въздухът в Димитровград е станал по-чист.

Демонстрацията на енергетиците беше организирана от КНСБ. Вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов заяви, че протестът не е политически, а само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС