Спорят политологът Слави Василев и анализаторът Асен Генов

В първото издание на предаването „Челюсти” с Диана Найденова по NOVA NEWS политологът Слави Василев и анализаторът Асен Генов сблъскаха позиции „за” и „против” президентска република.

„Възразявам всеки път, когато чуя, че президентска република означава ние да загърбим демокрацията. Президентска и полупрезидентска република дават сериозна власт на президента, но в сравнение с властта на българския министър-председател в парламентарната ни република, тя е по-малка”, каза Василев.

Според Генов министър-председателят на републиката в една идеална среда има като препятствие парламента, който е изразител на политическата воля на гражданите. „Много президентски републики се превръщат в диктатури”, смята той.

Василев обясни, че обществото е функция на политическата система, а не обратно. „Има крещяща нужда от смяна на политическата система в България. Това е основният аргумент, който би могъл да изправи държавата на крака. Дисфункцията в българската политическа система е очевидна”.

За ИТН изходът от политическата криза е рефередум

„Как работи президентската република, ние виждаме в момента. На президента не му е работа да преговаря с фирми. Ако законът изрично не му забранява, той може да направи каквото поиска. Но, не е негова работа. В момента ние сме парламентарна република. Не сме президентска”, каза Генов.

Василев добави, че истината е, че президентът ръководи министерски съвет в момента. „Той го прави успешно. Политическата отговорност се носи от него. Парламентаризмът е изчерпана политическа система в България. Тя не е в състояние да произведе устойчиви за българското общество решения. Видяхме го по време на дългото управление на премиера Борисов. Видяхме го по време на краткото управление на премиера Петков, където държавата абсолютно потъна. И сега служебният кабинет, чиято отговорност носи президентът, трябва да оправя бакиите на премиера Петков”, каза той.

Според Генов в България не се е провалил парламентаризмът, а политическият популизъм.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.