Други купувачи могат да компенсират липсата на търсене от Европа, заяви той

Много други страни желаят да закупуват руска енергия, докато Европа се стреми да намали зависимостта си от доставки с произход от Русия. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на запитване, относно евентуално дългосрочно прекратяване на доставките към Европа, съобщи Ройтерс.

Други купувачи могат да компенсират липсата на търсене от Европа, заяви Песков на брифинг пред репортери. "Европа не е единственият потребител на природен газ, а и не е единственият континент, който се нуждае от газ", добави той.

По думите му "има региони, които се развиват с много по-бързи темпове (...) те могат да компенсират (намаленото) търсене на (руски) газ в Европа".

Песков: Проблемите с газовото снабдяване се появиха заради санкциите

От началото на войната в Украйна, Европейският съюз се ангажира да намали зависимостта си от руската енергия, като въведе ограничения върху вноса на руски петрол и предложи таван на цените на руското синьо гориво.

Същевременно руският държавен газов гигант "Газпром" драстично намали обемите, които доставя за Европа.

Сред страните, които се възползват от спада на руския износ за Европа, е Китай, който купува повече и по-евтина енергия от Русия. Също така се обсъжда голям нов инфраструктурен проект за пренос на газ до Китай през Монголия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА