Страната обяви независимост от Лондон през 1980 година

Малък брой опечалени присъстваха на възпоменателна служба за британската кралица Елизабет II в Хараре, столицата на Зимбабве.

Страната споделя бурна история с бившите си колониални управници и докато вярващите в Англиканската църква отдадоха почит на най-дълго управлявалия британски монарх, други отвън избраха да не участват в церемонията и критикуваха наследството през нейното 70-годишно управление.

Австралия обмисля да замени лика на кралицата върху своите банкноти (ВИДЕО)

По улиците на града някои казаха, че Елизабет представлява тъмната колониална история на страната им. По време на първото ѝ посещение в Зимбабве страната била известна като Южна Родезия, след като била анексирана към Великобритания с известна автономия и се управлявала от бялото малцинство.

Няколко години след второто си посещение за срещата на върха на Британската общност през 1991 г. Елизабет награждава президента Робърт Мугабе, управляващ Зимбабве от обявяването на независимост през 1980 г., с почетно рицарско звание.

Реакции на Карибите: От тъга по кралицата до поставяне под въпрос на монархията (ВИДЕО)

Зимбабве напусна Британската империя през 2003 г., след като Мугабе беше подложен на критики заради оспорвани избори и изземване на земя от бели фермери.  Кралицата го лиши от рицарското звание през 2008 г., позовавайки се на нарушаване на човешките права и незачитане на демократичния процес.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.