Смъртта на кралицата отново разпали дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия

Австралийското правителство заяви, че изображението на крал Чарлз III няма автоматично да замени това на кралица Елизабет II върху банкноти от 5 австралийски долара и може да бъде заменено с австралийски фигури.

Опечалени се редиха на опашка цяла нощ, за да отдадат почит към Елизабет II (ВИДЕО)

Въпреки че монетите са задължени да носят образа на британския монарх, федералният помощник-министър на финансите Андрю Лий каза във вторник, че решението да се включи изображението на кралицата върху банкнотата от 5 австралийски долара е свързано с нейната личност, а не със статута й на монарх, и всички промени няма да бъдат "автоматични".

Кралският австралийски монетен двор, единственият производител на монети в страната, заяви във вторник, че няма да издава монети в обращение, носещи лика на кралица Елизабет II през 2023 г.

Британските депутати пяха „Боже,пази краля“ след обръщението на Чарлз III към парламента (ВИДЕО)

Смъртта на кралицата отново разпали дебатите за бъдещето на Австралия като конституционна монархия. На референдум през 1999 г. гласоподавателите избират да запазят британския монарх като държавен глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.