От кабинета твърдят, че това е най-сериозното увеличение правено досега

Вдигат прага на бедност през следващата година. Синдикати, работодатели и правителство се договориха минималният стандарт да се увеличи от 413 лева на 504 лева.  На практика това оказва влияние върху финансовата подкрепа за хората в нужда.

От кабинета твърдят, че това е най-сериозното увеличение правено досега. Така линията на бедност ще подмине минималната пенсия, но все още е далеч от минималната работна заплата. Според статистиката около 20% от българите живеят с доходи под жизнения стандарт. Става въпрос за милион и половина българи. 

Повишението на линията на бедност ще окаже отражение върху финансовата подкрепа за хората с увреждания. Тези от тях, които са с увреждане над 50%, ще получат финансова подкрепа.Те възлизат на над 670 хиляди души. Синдикатите поискаха сумата да е по-голяма от одобрените 504 лева.

Синдикатите изчисляват, че заради високата инфлация през годината увеличението с 91 лева е крайно недостатъчно. Затова настояват линията на бедност да стане 541 лева.  За да се случи това обаче, е необходимо да се смени формулата, по която се изчислява, а това минава през решение на Народно събрание.

„Така както е заложена тази методика, тя не отчита инфлацията в малката потребителска кошница. Това са онези стоки, които хората под и около линията на бедност, най-често купуват”, заяви Любослав Костов от КНСБ.

Икономисти: Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки

„Бурните инфлационни процеси по някакъв начин трябва да се отразят и върху размера на линията на бедност впоследствие. Но това предполага промяна на методологията, която служебното правителство не би могло да извърши”, твърди Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

Сметките на служебното правителство са, че увеличението ще покрие инфлацията. „Средногодишната инфлация е 11,7%, а онази, която е натрупана от началото на годината, е 12,6%. Ние считаме, че с това увеличение на границата на бедността, се покриват изцяло натрупаните в момента инфлационни процеси. Ръстът на официалната линия на бедност значително изпреварва равнището на инфлационните процеси до момента”, посочи Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Нинова: Служебното правителство готви увеличение на данъците

На това мнение е и бизнесът.  „Ние подкрепихме новата линия на бедност. Това представлява най-голямото увеличение досега в размер на 22%”, категоричен е Светлин Илиев от Съюз за стопанска инициатива.

Предстои размерът от 504 лева да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.