По думите му няма да има пълна мобилизация в Русия, но ще има самомобилизация

Може това да е преломът на войната, ако продължат агресивните действия на украинската армия. Не очаквам нито до края на годината, нито до пролетта войната да приключи, тъй като има още много окупирана територия. Това заяви за "Офанзива" първият национален военен представител на България в НАТО ген. Съби Събев.

По думите му Русия няма да изпрати войници в Армения. "Най-вероятно украинските сили ще се опитат да изтикат руснаците до източните граници на Херсонска област. С по-настъпателни действия в Запорожие може да се стигне до коридора на Крим с ДНР и ЛНР.  Есента заради дъждовете ще бъде ограничен маньовъра на войските. Очаквам упор върху действията на десния бряг на река Днепър. Може би ще бъдат притиснати руските войски до брега. Над 54 000 военни от руските сили са убити във войната. Ранените са 3:1 минимум, може да се очаква, че са извадени от строя около 150 000 души. Пълна мобилизация в Русия не очаквам, но ще се засили самомобилизация. Освен доброволческите батальони, ще има и други", предположи той.

Ген. Събев: След срещата в Мадрид страните-членки на НАТО ще преработят плановете си за отбрана

Според него с отхвърлянето на руските войски, вклиняването на украинците стига до 70 км, а освободената площ е около 8000 кв. км. "Русия се изненада от украинския удар в триъгълника Изюм-Балаклия-Копянск, където защитата беше най-слаба. Успехът се дължи на липсата на здрави отбранителни линии, като в Херсон. Украинците направиха блицкрик на руснаците, които са се обърнали в бягство. Овладявайки тези три града, опасността от север фактически е отстранена", подчерта ген. Събев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.