При инцидента загинаха двама тийнейджъри

19-годишният шофьор, който загуби управление върху автомобила си и излезе от пътя, при което 16 и 17-годишни деца загинаха на място, е бил неправоспособен. Той не притежава българска шофьорска книжка. Има данни, че притежава немско свидетелство за управление, разкриха от прокуратурата.

Двама тийнейджъри загинаха при тежка катастрофа край Стражица (СНИМКИ)

В автомобила, който е притежание на шофьора, пътували общо четирима тийнейджъри. При инцидента пострада 14-годишно момче, което е в болница с тежка черепно-мозъчна травма.

Илиян Благоев, който е прокурор в Окръжна прокуратура Велико Търново, заяви, че обвинението ще поиска от Окръжния съд задържане под стража на 19-годишния водач за срок до 72 часа. Водачът на автомобила не е тестван с дрегер и полеви тест.

Заради тежкото състояние на водача, кръвната му проба е взета по-късно.
Най-вероятната причина за катастрофата е висока скорост на мокър път. След като автомобилът е станал неуправляем се забива в крайпътни дървета. Според бивш полицейски шеф и настоящ директор на Автомобилната администрация, причина за такива инциденти е в самонадеяните млади шофьори. 

"Много от катастрофите стават поради незнание и неграмотност, на тези които причиняват катастрофите", заяви Бойко Рановски – директор на ИА ДАА.

Според него контролът на пътните полицаи на една точка, се оказва неефективен. И е време те да започнат да патрулира като станат част от трафика. Така, няма да бъде засичана от мобилните приложения.
"Когато полицията се движи в трафик, а тези апликации няма да показват действителността, каквато е в момента", подчерта Рановски.

След вчерашния инцидент край Стражица прокуратурата ще поиска от Окръжния съд задържане под стража за 19-годишният шофьор. Ако той бъде признат за виновен наказанието е лишаване от свобода за между 3 и 10 години. Младежът има чисто съдебно и полицейско минало. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.