Вижте защо жители на градчето спят в каравани и разчитат на храна от безплатна кухня

Австралийският град "Байрън Бей" е една от най-привлекателните дестинации за сърфисти. Всяка година курортът се посещава от над 1 млн. туристи. COVID пандемията обаче оставя много от местните хора без работа или дом. Един от тях е Газ Морган, който води курсове по сърф.

„Тук нямаше нищо, трябваше да си търся работа, истинска работа. След 23 години забавление като инструктор по сърф, подреждах дърва за огрев. Все някак трябваше да се изхранвам”, разказва Газ Морган.

Може ли четенето да се превърне в игра за децата (ВИДЕО)

Улиците на Байрън Бей са пълни с хора, които взимат храна от безплатна кухня. Доброволци готвят за тях.

Пийт живее в изхвърлен ван под наем, въпреки че работи в супермаркет. Плаща по 120 евро на седмица.

„Като за "Байрън Бей" е поносимо. И поне имам малко уединение тук”, разказва Пийт.          

"Истории от света": Как ученици в Лагос се справят с планини от боклуци (ВИДЕО)

„Хората се озоваха на улицата с тези огромни цени и наеми. Преди ако имаше работа , човек можеше да плаща къщата си. Сега ако имаш нормална работа, това не означава нищо, освен ако не печелиш наистина много”, допълва кметът на "Байрън Бей" - Майкъл Лион.

Според ООН около 150 млн. души са бездомни. През 2020 г. около 1,6 млрд. души по света са живели в импровизирани домове, като палатки, колиби или в коли.

Още за живота в австралийския курорт, гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25ч. и четвъртък от 14:30ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.