Според властите на ден се изхвърлят 10 000 тона отпадъци

Планината от боклуци става все по-голяма. До средата на века ще се натрупат по 3.4 млрд. тона боклук всяка година. По-голямата част от боклука идва от богатите страни. Но и Африка не изостава. До 2050 г. се очакват по 500 млн. тона боклук годишно - двойно повече от днес. 90% от боклука се озовава в сметища в Африка или просото се изхвърля в природата. В Лагос, Нигерия, живеят 21 млн. души у това го прави най населеният град в Африка. Според властите на ден се изхвърлят 10 000 тона боклук, а това разболява както хората, така и околната среда. По-малко от половината боклук се извозва, само около 13% се рециклира, но все пак има надежда.

“Ако няма природа и нас няма да ни има. Не може да има нормален ден, ако няма природа. Ние сме част от природата и трябва да живеем в хармония с нея, да я пазим, за да пазим себе си”, каза Олуваши Моджо, 20-годишна еко-активистка, която обучава следващото поколение. Учениците й учат за опазването на околната среда чрез игри. 

„Истории от света”: Защо изчезва рибата в Средиземно море (ВИДЕО)

Всеки от тях може да даде идея как да опазим природата - печели най-добрият проект, който накрая бива подкрепен от неправителствена организация. Организацията на Моджо вече е стигнала до 6 000 младежи в 11 африкански страни. 

Децата от училище “Брайт ачийвърс” събират пластмасови бутилки и ги почистват. С помощта на малко боя, те стават украса за квартала. С подобни акции децата са събрали над 12 хил. бутилки за една година. “Това, което правим тук е ъп-сайклинг - даваме нова стойност на боклука. Не е същото като рециклирането, което е преработване на суровия материал, от който се прави нещо ново. Ъп-сайклинг е различно. Боклукът става изкуство или се превръща в нещо красиво”, обяснява Моджо.

Французойка превръща в шедьоври използвани бутилки, счупени слушалки и стари книги (ВИДЕО)

Професионалното рециклиране е работа на специален отдел, който се занимава с управлението на боклука. Олуваши Моджо се надява на помощ от тях. Правителството инвестира пари в програми и инициативи за рециклиране. Стотици контейнери чакат да бъдат разпределени в целия град.

Когато Олуваши Моджо не е заета да спасява света, тя учи право в университета в Лагос. Фокусът й е опазването на околната среда. 

“Уморих се да стоя и да гледам как унищожаваме планетата си. Нямаме време. Трябва да действаме сега, за да запазим това, което обичаме. А климатът застрашава всичко, което ни е скъпо”, казва още младата еко-активистка и призова за промяна в начина на живот на всеки, в името на по-чиста планета.

„Истории от света”: Суша в Кения – творчество в борбата срещу изменението на климата

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.