Репортерът на „Дойче Веле” Табеа Магенталер разказва за нов проект

Без дъжд от месеци. Кения страда от историческа суша. Почвата е твърде суха за отглеждане на зърно или зеленчуци. А добитъкът умира върху напуканата степна почва. Според германската организация „Велтхунгерхилфе” 2 милиона души са застрашени от глад. Причината е глобалното затопляне, но също и прекомерната експлоатация на почвата и обезлесяването.

Необходима е спешна помощ. Но са нужни и идеи за това как оцеляването в сухите региони на Кения да бъде възможно в бъдеще.

Репортерът на „Дойче Веле” Табеа Магенталер разказва за проект за творческа помощ за самопомощ.

Проектът се изпълнява от театралната трупа „Save Pwani”. В село в Юна Кения те играят пиеса, с която засягат проблемите на хората, тяхната околна среда и изменението на климата. Заглавието на пиесата е „Десетилетия” и представят годините от 1981 г. до днес. В началото са бурни зелени години, последвани от години на свръх експлоатация на горите за все повече въглища.

Как ще изглежда бъдещето през 2031 г.? Давид Калуме показва на публиката къде сме завили погрешно, какво можем да направим по различен  начин през 2031 г.

„Просто трябва да вдигнете огледало пред хората, за да видят какво се случва, какво може да направи всеки един от нас. Идеята е, че ние сме отражение на живота, сякаш се поглеждаш в огледало. Можеш да направиш нещо, само когато разбереш какво не е наред”, смята Калуме.

Проблемите пред хората тук са големи. Основният проблем – сушите, които са все по продължителни.

40-годишният Чака Майалива също е ударен тежко. Установил се е в региона със своите 50 крави само преди 3 месеца, на около 2 часа път с кола от Момбаса. Той трябвало да напусне старото си село заради сушите. Тук обаче не е по-различно. Почти половината от животните му са умрели от глад.

„Трябва да купувам мляко за телетата, защото майките нямат. Вече дори нямат сили да се изправят”, разказва той.

Чака трябва да помага на животните да се изправят, за да стигнат до оскъдната зеленина. Днес му помагат актьорите от театралния проект.

„Тук сме по екологична програма, искаме да засилим устойчивостта на населението срещу изменението на климата. Днешният климат тук не е същият като преди години”, обяснява Давид Калуме.

Периодите на суша са все по-дълги, нито капка дъжд с месеци. Екипът на театъра изслушва тревогите на хората на беседа.

„Ако всеки сади дървета, това би било добре за околната среда, би подобрило условията за живот”, казва фермерът Килава Китоме. Като пенсиониран държавен служител той отдавна засажда дървета на земята си - казуарини, евкалипти, нийм. Тук се намират и кошерите му – 18 на брой. Печели 1600 долара на година. С тях плаща училището, а скоро и следването на дъщеря си.  

Двете му жени  нямали този късмет.  „Бяхме много бедни, не съм ходила на училище. Да се омъжа беше единственият ми шанс”, казва едната му жена. Но това е съдба, която споделят повечето жени там.

Населението е много бедно и изсича дървета, за да имат земя за земеделие. Така обаче районът продължава да изсъхва, както и реколтата. Остава им да продават въглища, за които им трябва дървесината на дърветата. И така в един порочен кръг.

В работилниците на НПО „Save Kenya”, служителите работят със селяните, за да намерят изходи от тази ситуация.

„Вярваме, че хората разпознават проблема. Не сме дошли, за да натякваме, че са допуснали грешка. Работата ни е да насърчаваме дискусии и да търсим решения”, обясни Давид Калуме.

След 2 месеца на проучване и дискусии пиесата е завършена – укрепване на устойчивостта на хората срещу изменението на климата, разработване на идеи за по-добри практики.

Работата на театралните педагози от Момбаса се финансира чрез проекта „Малки грандове” на Международната инициатива за климата. Екипът ще придружава  жителите на селото през следващите 2 години. А публиката разбра:

„Научих, че когато правим дървени въглища, това има ужасни последици за страната ни”, казват местните. „Нещата ще се променят, хората ще започнат да садят дървета и ситуацията ще се промени”, казват други.

Килава също е сред публиката. Той обаче е отчаян. За 2 месеца всичките му пчелни семейства са загинали, а разсадът му е изсъхнал. Но той иска да продължи да засаждат дървета и се надява, че повече хора в селото ще направят същото. Това е единственият им шанс.

Видеото е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.