Хората ще трябва да си купят билет от пет евро, за да получат достъп до сърцето на града

Масови протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи. По случай националния празник на Италия вчера беше сложено и началото на едномесечния пробен период.

През следващите 28 дни хората ще трябва да си купят билет от пет евро, за да получат достъп до сърцето на града. Новата мярка има за цел да намали огромните потоци от туристи.

Въпреки че няма пропускателен пункт, контролът ще става с проверки на случаен принцип, като длъжностните лица ще налагат глоби от 50 до 300 евро на всеки, който не се е регистрирал. Местните жители се обявиха твърдо против решението, което според тях дори не е легитимно. Стигна се и до сблъсъци с полицията.

От днес: Такса от 5 евро за посещение на Венеция

„Днес е тъжен ден за Венеция, защото градът ни се превръща в музей, в увеселителен парк. Това не е град, който заслужава подобна обида. Този билет за достъп, определен като начин за управление на потока, не регулира нищо. Няма максимален брой на посетителите, които може да влизат тук. Така че градът, който уж страда от прекаления брой туристи, ще страда още повече”, смята общинският съветник на града Джовани Андреа Мартини.

„Ние сме против тази мярка, защото тя няма да постигне нищо. Няма да ограничи свръхтуризма - истинският проблем на Венеция. Освен това, тази наредба е толкова сложна, с толкова много изключения, че ще бъде трудно да се прилага адекватно”, поясни Кристина Ромиери, жител на града.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas