Безредиците доведоха до арести на 93-ма души

Университетът на Южна Калифорния отмени церемонията по дипломирането на възпитаниците си заради разрастващите се студентски протести срещу войната в Газа. Това е един от многото кампуси в цялата страна, които се превърнаха в центрове на демонстрации, при които бяха арестувани стотици хора.

Протестите предизвикват критики в целия политически спектър и се превръщат в огнище на националния дискурс около войната в Газа. Безредиците доведоха до отмяна на учебни занятия, демонстрации на преподаватели и полицейски акции срещу студенти.

Пропалестински протести в университети в САЩ, десетки са задържаните

Университетът на Южна Калифорния съобщи за отмяната на церемонията на 25 април, ден след като повече от 90 протестиращи бяха задържани в кампуса. Дипломирането беше насрочено за 10 май. Университетът вече отмени и планираната реч на най-изявения пропалестински студент, позовавайки се на опасения за безопасността. 

Байдън подписа закона за предоставяне на помощ за Украйна и Израел

Въпреки че студентските протести срещу войната продължават от месеци, последната вълна от демонстрации започна, след като студенти от Колумбийския университет в Ню Йорк организираха пропалестински лагер на територията на училището. Решението на управата да повика полиция, разрушаването на лагера и последвалите арести имаха широк отзвук. След това подобни лагери се появиха в кампуси в цялата страна в знак на солидарност.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: БГНЕС