Почти всички местни видове са прекомерно уловени

Според проучване на ЕС Средиземно море е загубило повече от 1/3 от общите си запаси от риба през последните 50 години. Почти всички местни видове са прекомерно уловени.

„Истории от света”: Как се прогнозира настъпването на мусон (ВИДЕО)

Край бреговете на Южен Тунис много рибари оставят лодките си. „Като гледам сегашната ситуация, със съжаление трябва да кажа, че тук няма бъдеще за риболов. Мога само да посъветвам младите хора да правят нещо друго. Който се учи да лови риба, губи времето си. Вече не може да живееш от това”, казва един от тях - Ласад Бен Чуика.

Биолози от Държавния морски институт в Сфакс търсят причините за изчезването на рибата. Предполага се, че това се дължи на токсични водорасли, които оцветяват морската вода в червеникаво. Промените в климата, по-високите температури на водата и най-вече повишените количества на фосфор и азот предлагат идеални условия за водораслите. Местинте видове като ципурата се задушават и настъпва масово изчезване.

„Истории от света”: Суша в Кения – творчество в борбата срещу изменението на климата

„Открихме, че за това явление е отговорен отровен вид водорасли. През 2019 г. имаше много висока концентрация. През 2020 г. беше малко по-ниска, но тази година тя отново се засили”, посочва Амира Лукиле.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.