Заради изменението на климата метеорологичните явления стават все по-непредвидими

Бури, суши, наводнения, пожари – през последните 50 години броят на екстремните метеорологични явления се е увеличил 5 пъти. Това е равносметката на Световната метеорологична организация.

В резултат на това са загинали повече от 2 млн. души по света.  Освен това, последствията от метеорологичните бедствия стават все по-скъпи. Те са причинили щети за общо повече от 3,6 трилиона долара от 1970 г. досега.

„Истории от света”: Суша в Кения – творчество в борбата срещу изменението на климата

Причина за увеличаването на екстремното време е изменението на климата, но благодарение на системите за ранно предупреждение хората могат да бъдат известени за бедствия. Нещо повече, земеделските производители също печелят от модерната технология за прогнозиране на времето.

Подобно на много други фермери в Индия Рави Патидар очаква с нетърпение мусоните всяка година. „Напълно съм зависим от него. Без мусона не можем да правим нищо в нашата ферма. Можем да сеем едва когато той настъпи”, разказва Патидар.

Поради изменението на климата мусоните стават все по-непредвидими. Без дъжда, донесен с вятъра от югозапад, няма да има реколта за 100 млн. фермери в страната.

Рави Патидар обаче не може да си позволи непредвидими обстоятелства. Той трябва да знае около 30 дни предварително кога ще започне дъждът, за да може да оре достатъчно рано и семената да са в земята навреме за дъжда.

"Истории от света": Тайната на дълголетието

Тъй като индийските метеорологичи служби не са достатъчно точни за него, той търси помощ в интернет. Така той открива Елена Суровяткина. Тя е разработила модел за прогнозиране на мусоните в Централна Индия. Проектът е финансиран от Международната инициатива за климата.

„Анализирахме данните и открихме две определящи места на индийския субконтинент. Едното е Източните Гхати, а другото – в Северен Пакистан. Ако сравним температурните тенденции на тези две места през годината, виждаме, че кривите се пресичат на две места – когато мусонът настъпва и когато се отдръпва”, разказва тя.

Как точно учени прогнозират настъпването на мусоните в Индия - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.