Това заяви Красимир Димитров от Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към СО

Варелите с опасни химикали, намерени в няколко столични района при проверки на екоинспекцията в София и МВР във вторник, са били държани в нерегламентиран склад. Това каза в ефира на NOVA Красимир Димитров от Дирекция “Аварийна помощ и превенция” към СО. 

“Вместо варелите да бъдат извозени за преработка от регламентирана фирма на одобрена площадка, те са били оставени в нерегламентиран склад на гара "Яна", а после са намерени подизпълнители, които са ги разхвърляли. Това е абсолютно незаконно. Образувани са четири досъдебни производства”, обясни Димитров. 

Откриха варели с опасни химикали на няколко места в София, има задържан бизнесмен (СНИМКИ)

До момента са събрани общо 12 тона опасни химични вещества с неясен произход. Предстои те да бъдат изследвани, потвърди София Атанасова, главен експерт в РИОСВ. “Към настоящия момент има разливи. За да кажем какво е замърсяването обаче трябва да вземем почвени проби, това ще стане след почистване на терена”, обясни Атанасова.

Обвиняем по случая е 63-годишен мъж, който съдът на първа инстанция е пуснал под парична гаранция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.