NOVA потърси за коментар основните политически сили

Действията на президента на Руската федерация Владимир Путин бяха коментирани и от политиците у нас. От безпрецедентен ход до очаквани действия - така политиците у нас коментираха решението на руския президент да обяви частична мобилизация в Русия. Но макар и от различни политически цветове, политиците ни са категорични в едно – новият ход на Путин създава сериозна опасност както за България, така и за Европа и света. NOVA потърси за коментар основните политически сили. Темата не коментираха от ИТН и ДПС.

След 7 месеца война в Украйна у нас политиците отново напомниха, че опасността не Кое отминала.  В своя позиция от „Продължаваме промяната” заявиха, че „решението на Путин ще доведе до нова ескалация на напрежението, която носи огромна опасност”. Според тях Русия трябва да се върне на масата за преговори и  да се спасят хиляди човешки животи. Лидерът на ГЕРБ също призова за разум и определи като заплаха за сигурността решението на руския президент.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

„Имаме много ясна позиция. Че войната трябва да спре и затова трябва да се помага на Украйна. за да се спре войната, в противен случай рискуваме войната да продължи много дълго”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От левицата обявиха, че подкрепят диалога, който може да доведе до мир в Украйна. Според тях България не трябва да предприема никакви действия, които могат да я въвлекат в конфликта. От БСП смятат, че подклаждането на конфликта с нови сили води до безизходица.

Като безпрецедентен акт определиха и от „Демократична България” обявената частична мобилизация в Русия. И призоваха президента и правителството да излязат с остра позиция.

„Не може лидерът на една ядрена държава да заплашва света с ядрена война. Това е безпрецедентен ход. Има сериозна реална опасност, пряка, тъй като войната става недалеч от българските граници. И Русия, и Украйна, са черноморски страни и тази ескалация е пряка заплаха за националната ни сигурността. Това е безпрецедентен шантаж, който след Втората световна война никой не си е позволявал да заплашва Европа и целия свят с ядрено оръжие”, подчерта Стефан Тафров от ДБ.

Шаламанов: Частичната мобилизация в Русия показва пълен провал на военно и политическо ниво

Че притеснение трябва да има, в това са убедени и от възраждане. Те обаче виждат решението на Путин като един логичен ход.  „Европа води война срещу Русия - икономическа, с налагане на санкции, с налагане на ограничения, с директно подпомагаме на Украйна. Това е право на ЕС и е право на европейските държави. Но също така е и право на Русия в този конкретен случай да отговори на провокациите. Тоест завърта се много неприятна въртележка, в която накрая има война. Така между другото започва Първата световна война”, подчерта лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

А от „Български възход” призоваха за по-добър  диалог между политиците на фона на ескалиращото напрежение.

„За мен притеснителното е, че някои от предупрежденията, които съм направил преди 7 месеца за това какво предстои - се случват. Казал съм го по най-мекия начин, за да не създавам напрежение, но това все пак е период, в който съм работил с доста класифицирана информация. Не съм искал да говоря по начин, който може реферира, че разполагам с такъв тип информация. Европа се държи като плячка, ние в момента България ли искаме да превърнем в плячка, това ми е въпросът”, посочи Стефан Янев.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.