Страната ни е готова да подкрепи и нов пакет санкции за Русия

Страната ни е засилила наблюдението на източната граница, заяви военният министър Димитър Стоянов. А от външното ни министерство осъдиха референдума в части от Украйна.

“Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплахата от пряко въвличане на България в конфликта засега няма”, категоричен бе Стоянов.

Решението на руския президент Владимир Путин да обяви частична мобилизация, притеснява и външното ни министерство.

„Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши опасения и в съчетание с ядрената риторика, която вече се изговаря и т.нар. референдуми. Тези събития говорят за нуждата от категорична подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна”, заяви Костадин Коджабашев, зам.-министър на външните работи.

Димитър Стоянов: Има риск за националната ни сигурност, няма пряка заплаха

Остро България застава и срещу референдума в 4 области в Украйна.

„Четирите области - Донецка и Луганска, части от окупираните Херсон и Запорожие, са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В международен план те няма да бъдат признати. Те са единствено опит да се легитимира военната инвазия на Русия, както да се променят със сила международно признатите граници”, заяви още зам.-министърът.

А това със сигурност ще изостри конфликта, смятат от външното ни министерство. Въпреки че няма пряка заплаха за страната ни, от отбраната  напомниха, че армията ни е в постоянна бойна готовност.

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Няма нещо чрезвичайно в армията. Това, което сме направили, е, че сме засилили наблюдението на източната част на страната. Армията освен ежедневната си дейност е и на границата, тя е в Каравелово. Армията е там, където трябва да бъде”, заяви Димитър Стоянов.

Страната ни е готова да подкрепи и нови санкции срещу Руската федерация. “Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени”, смята Стоянов.

Колкото до идеята за свикването на Съвет по сигурността.

„Засега няма такива индикации. Още повече, че мобилизацията е един дълъг и продължителен процес. Мобилизацията не е от днес за утре. Това е процес, който не просто да облечеш един цивилен гражданин. Има и време за подготовка, за сформиране на формирование и чак тогава”, заяви Стоянов.

На този етап няма данни за българи, които искат да се приберат от Русия и да са потърсили съдействие от външното ни министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.