Това заяви на брифинг военният министър в коментар за частичната мобилизация в Русия

Има риск за националната сигурност, но пряка заплаха няма. Това заяви военният министър Димитър Стоянов, часове след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната си.

Стоянов заговори и за проблемите в авиацията. В момента се водят спешни разговори за намиране на самолети, които да заменят настоящите МиГ-29 до пристигането на новите F-16.

Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия (ВИДЕО)

След действията на Русия, служебното правителство не очаква да има пряка заплаха за сигурността на България.

"Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговият край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха - не. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност", поясни министър Стоянов. 

Риск за националната сигурност Стоянов вижда в редица фактори, които могат да дестабилизират държавата.

„Като се започне с потока от бежанци, използването на икономически средства - това по един или друг начин влияние на националната ни сигурност. Всеки един горещ конфликт като този в Украйна е риск за националната сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените", допълни още той. 

Заради санкциите, наложени на Русия, под сериозен въпрос е докога ще летят българските МиГ-29. Тъй като доставката на купените F-16 ще закъснее, България търси вариант да наеме самолети.  Водят се разговори с Франция и Швеция.

„В петък имахме разговори с френската страна, имат готовност за предоставяне на оферта за самолети Мираж 2000-5, нашето ограничение е, че ние не искаме да купим самолетите, а да бъдат на лизинг. Тоест осигуряване на определени часове летателни на лизинг”, обясни Димитър Стоянов.

За момента самолетите ни МиГ-29 могат да летят до края на 2023 г. Водят се разговори с Полша да закупим двигатели от тях, което би удължило още малко живота им.

Рязка ескалация на кризата около Украйна

По време на редовното заседание на Министерския съвет в сряда са приети три документа, касаещи Министерството на отбраната: за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на ведомството и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16. 

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които ще осигурят медицинско обслужване за 35 хил. граждани, обясни Стоянов.

"Вторият документ е от изключителна важност за Министерството на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 г. са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива, е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”. 

Започва модернизирането на авиобаза „Граф Игнатиево” за приемане на новите изтребители F-16

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна”, категоричен бе Стоянов. 

Третият приет от МС документ е за придобиване на осем самолета F-16, блок 70. “Изключително  важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради войната в Украйна”, поясни военният министър. Очакванията са, че самолетите ще пристигнат у нас през 2027 г. 

Сумата по трите договора е 1 296 412,185 долара без ДДС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.