Остра реакция към референдума, организиран от Русия

На седмия месец от началото на войната в Украйна краят ѝ изглежда все по-далеч. Референдумът за присъединяване на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие към Русия предизвика острата реакция на световната общност.

Американският президент Джо Байдън заплаши, че ако Русия анексира украински територии - реакцията ще бъде бърза и сурова. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поиска Федерацията да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН.   

На този фон, втори ден продължава референдумът за присъединяване на Източна Украйна към Русия, организиран от Москва. В социалните мрежи се появиха кадри как тежко въоръжени войници ходят от врата на врата и принуждават хората да гласуват пред тях с открити бюлетини. 

Зеленски подписа указ за създаването на 20 военни администрации в Луганска област

Лидерите от Г-7 заклеймиха референдума. В специално съобщение американският държавен глава заплаши Москва и с нова порция санкции и видя в допитванията начин Русия със сила да анексира украински територии, в крещящ разрез с международното право.

„Необходима е спешна реформа, когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война. Война, която е заклеймена от Общото събрание на ООН, изключването му от Съвета за сигурност трябва да бъде автоматично”, каза председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

"Те ще бъдат манипулирани, няма да бъдат честни и свободни. Тези референдуми служат за една цел и тя е да дадат на президента Путин, на Русия, оправдание за повече насилие, за използване на повече оръжия", заяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За анексиране със сила на още територии, твърдят Съединените щати. "Ако продължат с анексирането, ние никога няма да го признаем. Това е не само наше мнение, а и на всички държави от Г-7", заяви Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом. 

Всичко това идва в момент, в който Обединените нации разкриват смущаващи детайли от разследването си за военни престъпления в Украйна.

Гари Каспаров пред NOVA: Героичният украински народ устоява на армадата на Путин, това е вдъхновение

"Комисията е документирала случаи на деца, които са изнасилвани, измъчвани и незаконно държани в изолация. Деца са били убивани и ранявани в безразборни атаки с експлозивни оръжия". 

В същото време хиляди руски мъже, годни за военна служба, продължават с опитите да напуснат страната. Правозащитниците алармират, че мобилизираните от далечните републики са непропорционално повече от тези в големите градове. 

СЛЕД СРЕЩАТА ПРИ ПРЕЗИДЕНТА: Какво мислят партиите за ескалацията на конфликта (ОБЗОР)

А президентът Зеленски призова: „Към всички украинци, които се намират в окупираните територии, имам проста молба - направете най-важното нещо - пазете се и ни помогнете да отслабим и унищожим окупаторите. Крийте се от руската мобилизация по всеки възможен начин. Избягвайте повиквателните. Опитайте се да се прехвърлите на свободна украинска територия. Но ако все пак ви принудят да сте в руската армия - саботирайте всяка дейност на врага, пречете им, изпращайте ни всяка важна информация, която получите - за техните бази, щабквартири, складове за амуниции. И при първа възможност се прехвърлете при нас. Направете всичко възможно, за да спасите живота си и да освободите Украйна”, апелира Володимир Зеленски.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.