Това решиха здравните властите във вторник

Бустерните дози срещу COVID-19 - вече само от адаптираните ваксини на Pfizer и Moderna. Такова решение взеха здравните власти във вторник.

Промяната засяга всички на и над 12-годишна възраст, които са се имунизирали поне преди три месеца. Откакто адаптираните ваксини са доставени у нас, с тях са имунизирани над 10 хиляди души.

На този фон експертите не виждат в новия подвариант „Кентавър” някаква заплаха или риск от нова пандемична вълна. Първите две проби с този подвариант у нас са взети преди малко повече от месец. Нямало признаци той да стане доминиращ вариант у нас, категорични са медиците.

Проф. Христова: Новият подвариант на Омикрон няма да повиши заболеваемостта

„Единия заразен е на 78, а другият - на 80 години. Няма нищо по-различно в клиничното протичане, със сигурност не е по-тежко”, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

„Не сме така беззащитни, както в началото на пандемията. 2/3 от хората в световен мащаб вече са ваксинирани”, казва проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.