Според нея се очаква по-сериозна грипна вълна тази година

Няма никакво място за тревога от навлизането на новия подвариант на Омикрон у нас, каза в ефира на "Твоят ден" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя обясни, че става дума за две проби, и двете - от Благоевград. Те са на възрастни хора - на 78 и 83 години. "Протичането не е по-тежко. Няма да има повишаване на заболеваемостта и този подвариант няма да е доминиращ. Не се очакват нови вълни", смята проф. Христова. 

По думите ѝ в Индия 3/4 от всички проби са на ВА.2.75, но те представляват общо 5% от всички секвенирани щамове. "Изключително рядък е. ВА.2.75 е с девет допълнителни мутации спрямо ВА.5. Той и подвариантите му съставят 94% от пробите", обясни тя.

Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 вече е в България

Според нея бъдещи сериозни мутации не се очакват преди късната есен или зимата. ''Ваксинираните са защитени срещу подвариантите, независимо какви са те. Бустерната доза повишава имунитета срещу Омикрон 20 пъти", заяви още проф. Христова. 

И допълни, че към момента няма доказан грипен вирус, но има парагрипни и респираторни вируси. "Очакваме по-сериозна грипна вълна тази година", посочи медикът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.