Политикът коментира доставките на газ

„Днес трябва да се поздравим с получаването на Акт 16 на гръцката връзка. Изграждането започна при нас. Ние стигнахме до етап „Акт 14” и виждаме, че само няколко седмици след нас тръбата взема Акт 16. Това, което ние направихме за 7 месеца, ГЕРБ не го направи за 12 години”. Това каза Венко Сабрутев, кандидат за депутат от „Продължаваме промяната”, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според политика влизането на 1 млрд. куб. м азерски газ ще даде възможност да падне цената на природния газ за България. „Ние предприехме стъпка за реална диверсификация. Да потече газ по гръцката връзка, да има втечнен газ през танкери, така че България  да бъде осигурена от много на брои доставчици и да не е зависима от само един".

„Ролята на служебния кабинет е да осигури преход между две редовни правителства, а не да сключва дългосрочни договори. Нашето правителство осигури 7 танкера на страхотна цена. Служебният кабинет намери спотове за разтоварване само за един танкер. С новият търг за втечнен газ къде ще бъде разтоварван той, ако няма спотове? Сега се правят търгове, защото може би трябва да се вкарат комисионери по линията, нови доставчици. Дали това не е причината? Хората трябва да знаят какво реално се случва  в енергетиката”, каза Сабрутев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.