Това призова в "Офанзива" бившият директор на разузнаването у нас

В студиото на „Офанзива” гостува бившият директор на разузнаването ген. Димо Гяуров. Той коментира войната в Украйна, обявената в Русия мобилизация на населението и рисковете пред националната ни сигурност.

ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Мобилизация на българи в Русия, затваряне на граници

„Трябва да затегнем сигурността в рамките на собствената си територия и да се опитаме да се предпазим от евентуална руска инвазия чрез потенциален поток от бежанци и струпване на нашата граница. Такава опасност не е изключена”, каза ген. Гяуров.

По думите му речта на руския президент Владимир Путин, в която обяви присъединяването на украински територии към Русия, е била изтъкана от противоречия. „Според мен стана ясно, че имперското е главното, което движи действията на Путин и на неговото обкръжение. Той на няколко пъти изрично подчерта, че не се стреми към възстановяване на Съветския съюз, но с други реплики подчерта, че точно това е основаната му цел и че изпитва съжаление за последните дни на СССР. Няма да му се получи обаче”, категоричен е бившият шеф на разузнаването у нас. Причината според него е, че по този начин руският държавен глава е уплашил потенциалните си съюзници.

Путин пред многохиляден митинг на Червения площад: Победата ще бъде наша! (ВИДЕО)

Ген. Гяуров обясни, че сега следва дълга около месец процедура по присъединяване на областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Той коментира и заканата на Путин да употреби ядрено оръжие, ако страната му бъде предизвикана. „Не е тайна, че Пентагонът от години разработва конкретни планове за реакция при едностранна употреба на ядрено оръжие от страна на Путин. Реакцията предполага употребата на мощни тактически средства, конвенционални, които са в състояние да предотвратят изстрелване на носителя на ядрено оръжие”, каза генералът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.