СПОРЕД ЗАКОНА: Какво следва след изборите - срокове и процедури

Началото на по-следващата седмица президентът ще свика новоизбраното Народно събрание. С първия или с третия мандат вероятно ще се състави правителство. Това коментира специалистът по конституцинно право доц. Наталия Киселова за "Твоят ден".

Тя сподели, че служебният кабинет ще продължи да функционира през времето докато се сформира редовен. "Ако се стигне до невъзможност да се направи това, Радев трябва да издаде нов указ за съставяне на служебен кабинет, макар и съставът му да бъде същият. Може би е нужна промяна във формата и реда на провеждане на консултации, за да се търси формула за правителство, избрано от НС", посочи Киселова. И допълни, че президентът няма да бърза с връчването на мандатите, а ще даде възможност на ГЕРБ да реализира своя. А ако този парламент не успее да сформира мнозинство, най-ранната дата за избори би била 2 февруари.

"ГЕРБ ще търси теми, по които има консенсус и ще преговаря с различни партии", смята експертът. 

Какви са възможните коалиции за бъдещо управление

Според проф. Пламен Киров ЦИК трябва да обяви избраните, като ще има кандидати, избрани от 2 района, които трябва да изберат единия. "Това ще се развие в рамките на седмица. След това "Държавен вестник" обнародва списъка с депутати, а до един месец след изборния ден президентът трябва да свика парламент. Впоследствие се пристъпва към процедура за сформиране на правителство. Още на следващия ден след първото заседание на НС може да започнат консултации с партиите", обясни той.

По думите му тъй като няма парламентарна група с пълно мнозинство ще бъде доста сложно, а президентът ще трябва да бъде медиатор на разговорите между партиите. "Мисля, че Радев ще се постарае максимално бързо да приключи процеса с консултациите. Той има и право по всяко време да промени състава на служебното правителство. България е твърде малка държава, за да бъде управлявана от твърде много хора", подчерта проф. Киров. И добави, че БСП са единствените губещи на тези избори.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.