Наблюдаващият прокурор не е позволил да бъдат арестувани, заяви вътрешният министър

Двама полицаи – мъж и жена, са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин. Те обаче не реагирали в съответствие със служебните им задължения. След проверка от „Вътрешна сигурност” е поискано да бъдат арестувани, но наблюдаващият прокурор не е позволил. Това обясни на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев. Двамата полицаи са отстранени от работа.

„Извършена е проверка. Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на „Поршето” на Любенов. Този полицейски автомобил и двамата полицаи са станали свидетели на самата катастрофа. Вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго”, каза Демерджиев, но не уточни какво точно.

„Вътрешна сигурност” е направила проверката. Наблюдаващият прокурор е бил запознат с действията на полицаите. Предложено от „Вътрешна сигурност” е било двамата полицаи да бъдат задържани незабавно за 24 часа, да се вземат телефоните и данните от телефоните им и да се предприемат неотложни действия. Наблюдаващият прокурор обаче не е позволил това и е поел контрол върху разследването, стана ясно още от думите на Демерджиев.

Проверяват за бездействие на полицаи преди катастрофата с жертва на Околовръстното

„Тези действия в последствия бяха поднесени като опит, че видите ли полицията прикрива полицаите, участвали в тези действия. Нищо подобно. Дирекция „Вътрешна сигурност” установи тези факти и обстоятелства и беше образувано второ досъдебно производство за техните действия и бездействия”, каза Демерджиев.

Служителите са били отстранени от длъжност още тогава, отнети са им личните карти, личният знак, служебното оръжие. 

„Има данни, че са се движели по трасето на „Поршето”, виждайки катастрофата, не са изпълнили служебните си задължения”, отново каза Демерджиев.

„Не използвам думата ескорт, тъй като нямаме категорични доказателства, че е ескорт в смисъла, който има тази дума. Но  достатъчно имаме данни да смятаме, че движейки се по този маршрут са нарушили служебните си задължения”, каза Демерджиев. „Те са станали свидетели на катастрофата. Вместо да реагират така, както трябва, те са предприели нещо съвсем друго”, каза вътрешният министър. И подчерта, че не може да огласява неща от материали от досъдебното производство. Тях трябвало прокуратурата да ги оповести.

По данни на служителите на „Вътрешна сигурност”, които работили по случая, единият от двамата служители се „държал нагло”. „За такива хора става въпрос”, коментира Демерджиев.

За катастрофата в Шумен

„Случаят в Шумен е доста по-сложен, но голяма част от информацията по него е класифицирана. Ако главният прокурор не прояви доблест и не разкрие подробности по случая, аз ще направя всичко възможно, за да ви информирам, без да нарушавам закона”, каза още Демерджиев.

За случая в Пловдив, при който полицай получил подкуп, Демерджиев заяви, че тече разследване. Служителят на МВР е задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Тече разследване. 

Демерджиев съобщи още, че са установени и трима полицейски служители, които на 19 август са пропуснали лице, за което е имало белези, че е употребило наркотици. Въпросният водач е получил само фиш. Срещу това полицаите получили имотна облага, обясни Демерджиев.  Тримата служители са отстранени от длъжност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.