Той беше публикуван преди по-малко от месец

Министерството на финансите отмени във вторник публикувания на 13 септември емисионен дългов календар. Причината за радикалното решение е силната нестабилност на финансовите пазари в Европа и в световен мащаб, както и продължаващата, ясно изразена тенденция за покачване на цената на дълговото финансиране и ограниченията пред неговото осигуряване.

Доказателство за последното е невъзможността на Министерство на финансите да набере 200 млн. лв. нов дълг на вътрешния пазар през преотваряне на емисия държавни ценни книжа в понеделник. По план процедурата трябваше да набере 200 млн. лв., но в крайна сметка резултатът е малко над 102 млн. лв. при общи поръчки на стойност по-малко от 80% от исканата сума.

Кой ще приеме Бюджет 2023 - кабинетът "Донев" или ново правителство

Среднопретеглената доходност по емисията е равна на над 4%, а отчетеният спред спрямо аналогичните германски бондове е 221 базисни точки. Тези числа правят дълга не само недостатъчен, но и много скъп.

Според експерти причините са няколко. На първо място са постоянно увеличаващите се лихви от централните банки, които се опитват да се справят с инфлационните процеси в Европа и света. Твърде вероятно е обаче инвеститорите да добавят и политическа премия за риска да инвестират в страна с нестабилна политическа ситуация и леко влошена финансова стабилност.

От Министерството на финансите съобщиха в нарочно съобщение, че въпреки отменения емисионен календар, ще продължат с "балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, имайки предвид пазарното състояние както на вътрешния, така и на международните капиталови пазари, съобразно необходимостта от дългово финансиране". Само преди две седмици МФ успя да набере около 4,5 млрд. лв. от международните пазари. Таванът на възможния дълг през тази година е поставен на 10,3 млрд. лв. от 47-ото Народно събрание.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.