8 временни жилища пристигнаха в село Каравелово

Месец след опустошителното наводнение първите 8 временни жилища пристигнаха в село Каравелово. 

Пострадалите семейства, които поискаха - ще получат фургони. Те ще бъдат поставени в дворовете им.  Всеки един от фургоните разполага с два котлона и мивка, баня и тоалетна, както и спално помещение с две русенски легла, които обаче не са сглобени. Най-големият проблем, за който сигнализираха хората, е че във фургоните няма ток и вода. 

Първият фургон в Каравелово пристигна в двора на 92-годишната баба Дела. Жената е в болница с COVID-19. Новият дом прие синът й. За да бъде поставен в двора им, е изпълнил изискването- сам е изградил бетонна площадка и е осигурил септична яма за канализация.

“Това нещо трябва да се оборудва допълнително. Леглото трябва да се смени, шкафове трябва да се слагат за дрехите. Малко е, тясно е. Тя е свикнала на по-широко, долу етажът й беше оборудван за нея”, казва Румен Христов.

Поставят първите фургони в наводнените карловски села

Възрастната жена се спасила по чудо, след като къщата й се оказала на пътя на приливната вълна. Водата отнесла цялото й имущество. Сега се чуди как ще оцелее зимата във фургона.

Във фургон студените месеци ще прекарат най-възрастната жителка на Каравелово 96-годишната баба Делка и 65-годишната й дъщеря. Двете ще  трябва да делят 18 квадратни метра.

“Нямаме друга алтернатива къде да живеем. Къщата ни е единствена. Нямаме друго жилище. За това поръчахме фургон, защото стените са много влажни и вътре мирише на тиня. Иска пълен ремонт и смяна на дограми, врати. Всичко се е раздуло”, казва Павлина Ганчева.

Големият проблем е, че във фургоните няма ток и вода.

БЧК дава по 800 лева на 5000 души, пострадали от наводненията в Карловско

По думите на кмета на община карлово Емил Кабаиванов, EVN и ВиК са поели ангажимент по най-бързия начин да превключат електрозахранване и вода към фургоните, без хората да плащат такса.

За да оборудват пострадалите домове, ще бъдат осигурени 200 комплекта с печки, перални, фризери и хладилници.

До 10 дни се очаква да бъде възстановено напълно водоподаването в Каравелово. Ситуацията в Богдан обаче е по-тежка.

“Там работим също улици по улица и по изключение, ако не може да изградим водопроводи под земята, ще правим въздушни водопроводи, за да може хората да имат вода”, каза още Кабаиванов

Още 20 дни ще продължи разчистването и укрепването на речните корита, за да не се повтори бедствието отново.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.