S&P сигнализират, че данните предполагат срив

Нов доклад на от ежемесечните проучвания на Standard & Poor's показва, че икономическата активност в еврозоната се е свила за трети пореден месец на фона на растяща инфлация и сериозна икономическа несигурност. Изводите на експертите сочат, че рецесията в общността изглежда „неизбежна”.

Общият индекс на S&P, който измерва активността в промишлеността и услугите, бележи пореден спад и според предварителните данни това е най-ниското му ниво от януари на 2021 г. насам. Първият срив за тази година се наблюдава през юли, докато преди това индексът растеше нагоре в 16 поредни месеца.

Висши представители на ЕК предлагат нов съвместен дълг

Резултатите от доклада са изключително важни, защото са поредният сигнал, че общата икономическа активност в еврозоната влошава своята позиция, подкопавайки всички надежди на редица водещи политици, че рецесията - или отрицателният икономически ръст, може да бъде изгнегнат.

Допълнително „масло в огъня" налива и покачващото се ниво на инфлация. Редица експерти предричат на Европа т.нар. „твърдо приземянаване", което означава тежък удар за бизнеса и домакинствата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.