Първите от тях пристигнаха в село Каравелово

Разполагат още жилищни фургони в най-тежко засегнатите от наводнението карловски села. В сряда първите 8 от тях пристигнаха в село Каравелово. Днес се очакват още 8 фургона, които ще заминат за Слатина, където е предвидена обща площадка, на която да бъдат поставени. След това ще бъдат изпратени и 17 временни жилища в Богдан. Общо 33 фургона ще бъдат разположени в трите пострадали села - Каравелово, Богдан и Слатина.

Оскъдното оборудване обаче разгневи хората. Във фургоните няма ток и вода.Областният управител на Пловдив инспектира днес пристигналите фургони и обеща до утре да има ток, а до 2 дни ВиК да снабди с вода временните жилища.

„Токът и водата трябва да бъдат свързани от дружествата, които експлоатират ел.мрежата и ВиК инсталацията. Вчера идваха на оглед. Трябва да решават някакъв проблем”, заяви по-рано сутринта Николай Цветков, зам.-кмет на община Карлово.

 „Условията трябва да се подобрят. Струва ми се, че е студено”, заяви Румен Христов. „Има два предоставени конвектора, но ще е много скъпо с тях. Обмислям външна изолация да сложа”, каза Христов, който трябва да настани 92-годишната си майка в един от фургоните. Христов обясни, че фургоните реално са полуоборудвани. Мебели няма.

„Ще положим всички усилия от общината да помогнем на хората за тези фургони”, обеща Цветков.

МЕСЕЦ СЛЕД ПОТОПА: Доставиха първите фургони в Карловско

Пет от фургоните вече пристигнаха в Каравелово, а днес се очакват още три. Има и още три заявки за настаняване. Според Генка Сиркьова в един от тях ще живеят майка ѝ и свекърва ѝ. "Липсва кухненско обзавеждане и посуда. Няма и хладилник и фурна. Вече повече от месец няма вода във селото. Липсват дюшеци или матраци, гардероб или скрин за дрехи. Не е ясно кога фургонът ще има и ток. Притеснявам се, че конвекторите няма да отопляват достатъчно фургона, а ще се получи и конденз и ще има влага. Аз не мисля да настанявам близките си тук, докато не се вземат мерки фургонът да бъде напълно оборудван", сподели тя. И допълни, че и двете къщи на нейните близки са с големи щети и не може да се живее в тях.

"Преди няколко дни инженер Гостиловски, нает от община Карлово, се отнесе подигравателно, посъветва ме да си подпра къщата с дърво", разкри още жителката.

Кметът на селото Славка Червенкова посочи, че е поела ангажимент да опише нуждите на хората във фургоните, за да водят нормален живот. "Дюшеците вече са в кметството и ще бъдат разнесени на хората. От днес започваме със захранването на фургоните с ток, ВиК Пловдив е поел ангажимент да захрани с вода. Ще разговаряме с кмета на общината и областния управител, за да решим проблема с отоплението им", подчерта тя. Относно състоянието на детската градина кметът уточни, че децата се извозват до Карлово, докато бъде извършен ремонт.

Областният управител на Пловдив инспектира днес пристигналите фургони и обеща до утре да има ток, а до 2 дни ВиК да снабди с вода временните жилища.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.