ПП няма да участва в преговори за правителство с партията на Борисов

„Продължаваме Промяната” ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Това заяви съпредседателят на партията Асен Василев. От формацията отговориха на предложението на ГЕРБ да се опитат да съставят правителство със съдействието на „контактни групи”.

„Над половин милион избиратели подкрепиха ПП с ясното послание, че ние няма да влезем в коалиция на кражбата. След изборите ние правим точно това, което сме обещали”, обясни Василев. В преговори за съставяне на кабинет с партията на Бойко Борисов няма да се участва, подчерта той.

Борисов: Готов съм на всякакви компромиси в името на народа

Ако се стигне до втория мандат, който ще получат от „Продължаваме Промяната”, партията ще проведе Национален съвет, за да бъде взето решение. Същото ще бъде направено, ако от тях бъде потърсена подкрепа за третата папка.

Снимка: БТА

Кирил Петков обясни, че не очаква разцепление на парламентарната група на ПП, ако се стигне до гласуване на правителство, предложено от ГЕРБ.

„ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” имат пълно мнозинство. Те свалиха нашето правителство и вкараха страната в нови избори. Отговорност на тази коалиция е да даде алтернативно управление”, подчерта Василев.

ПРАВИТЕЛСТВО ПОД ВЪПРОС: Възможен ли е кабинет в 48-то Народно събрание

Той добави, че не биха подкрепили служебното правителство да остане редовно, защото „има доста министри, чието поведение е странно”. Като пример посочи енергийния. Към тях ще има „доста парламентарни въпроси”.

„Ще предложим зам.-председател на парламента. По традиция председателят се предлага от първата политическа сила”, уточни съпредседателят на „Продължаваме Промяната”. Името му ще бъде уточнено на Национален съвет. 

От „Продължаваме Промяната” ще гласуват „против” кабинет на ГЕРБ и няма да пречат на разговорите, които от партията на Борисов провеждат с останалите политически сили, стана ясно още от пресконференцията. 

На прага на зимата от ПП са готови със законопроекти, ако служебното правителство внесе Закон за държавния бюджет, в случай, че не се формира редовно правителство. Те ще го подкрепят, по под условие - да има по-висока минимална заплата, данъчни облекчения за деца, антикорупционни функции на КПКОНПИ и механизъм за разследване на главния прокурор.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.