Това каза на брифинг лидерът на ГЕРБ

Дни след като от ГЕРБ спечелиха парламентарните избори,  Бойко Борисов излезе с отговор на въпроса какви ще бъдат следващите стъпки на партията при първия опит за съставяне на правителство. "Готов съм да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа". Това заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов предлага първо политическите лидери да направят крачка назад в името на ново управление. Самият той нямало да е премиер. Той обяви курс към евроатлантическо управление.

„Народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Народът каза „Стига сте враждували, намерете начин, защото всички избиратели страдат еднакво”, заяви още Борисов. „Никакви претенции нямаме, с изключение на това, че Рашков не може да е вътрешен министър. Просто народът не го избра”, подчерта експремеирът.

Той коментира състоянието на държавата в момента. „Откъде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите и казва: „Нека ГЕРБ да дойдат и да оправят нещата. Той знае какво е състоянието, в което остави страната. То е крах. Той знае какъв обран бостан е оставил”, каза още бившият премиер. От ГЕРБ обаче дадоха заявка за подкрепа за социалната политика на „Продължаваме Промяната”.

„Не виждам някакъв изход – вариант, в който ГЕРБ, заедно с ДПС или с Янев, или с „Възраждане”, да управлява, при положение че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия с всичките си заявки. Но не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем на тях”, обяви Борисов.

По думите му най-голямата парламентарно представена партия ще предложи контактни групи – преговарящи екипи. Борисов ще помоли личности, който според него са с безспорен авторитет и евроатлантическа ориентация, като Росен Плевнелиев и Соломон Паси, да преговарят с партиите като медиатори. 

„Като се върнат преговорните екипи - след една или две седмици, и кажат, че по 5-6-7 неща няколко партии са съгласни, ще кажем: „Дайте министрите”. Гласуваме едно правителство, което да влезе, да ги изпълни на базата на това и всяка партия да си носи отговорността от подписа, че парламентарната група ще го следва. Само това е решението за мен. Всички останали приказки са на хора, които не си обичат народа”, обясни идеята си Борисов.

Кандидатът за депутат от ГЕРБ Томислав Дончев каза, че картата на България е синя. „От 31 избирателни района ГЕРБ-СДС печели в 24, ДПС - в 5, а „Продължаваме Промяната” - в 2”, уточни той. И направи подробна разбивка на резултатите по райони, общини и демография, като обобщи, че ГЕРБ е доволен от резултата си.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.