Коментират Петър Чолаков, доц. Светослав Малинов, Георги Куртев и Кузман Илиев

Възможно ли е да има ново правителство и как би изглеждало то? Темата коментираха в предаването „Здравей, България” политологът  Петър Чолаков, доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология” в СУ, пиар експертът Георги Куртев и икономическият анализатор Кузман Илиев.

Според Петър Чолаков ситуацията е песимистична от гледна точка на съставяне на правителство. „Преди няколко месеца направих прогнозата, че ако има висок резултат на „Възраждане”, това може да обедини ГЕРБ, ПП и ДБ. Но резултатът на „Възраждане” не е достатъчно висок, за да ги обедини”, обясни Чолаков. Според него за ПП и ДБ няма печеливш ход.

„Ако влязат в коалиция с ГЕРБ на евроатлантическа основа, това ще е много тежък удар за тях електорално. Те обаче отлагат нещата. Невъзможността да се случи редовно правителство е шамар, който политическият елит удря сам на себе си и налива вода в мелницата на хора като Костадин Костадинов”, смята Чолаков.

Според доцент Светослав Малинов не трябва българският политически живот да се върти около „партия, която наследи стария националистически вот”.

„Вътрешни промени, реформи, промяна в лидерство е много по-добър двигател за съставяне на възможности за коалиция”, заяви доц. Малинов.

„Путин направи всичко възможно, за да останат в България негови привърженици, но те намаляват. Евроатлантизмът не е просто да бъдеш срещу Путин, но е добро начало. Този вот се увеличава – вотът, който смята, че членството ни в ЕС и НАТО е най-добрият вариант за България и не трябва да се ревизира”, коментира още Малинов.

„Не може при тази конфронтация, която съществува, без вреда за всички партии, да се формира правителство”, каза Малинов.  

„Политиката е изкуство от времето на Аристотел. Ясно е, че работата на политиците е не това, което се случва в седмицата, която измина след обявяването на резултатите. Трябва да дойде времето на преговорите”, смята пиар експертът Георги Куртев. И даде пример с Германия.

„В Германия за няколко месеца се изготви документ за привидно несъбираема коалиция”, каза Куртев.

„Има пожарен вариант третият мандат да се даде на Янев. Дори съм го чул да се коментира”, заяви икономическият анализатор Кузман Илиев. „Но това ще е доста контра продуктивно за всички. ГЕРБ са доста опитни политически и те знаят, че в момента е най-важно да се правят, че ще се опитат да обединят, а да оставят нещата на Радев и той да отнесе големите негативи. ПП и ДБ знаят, че ако влязат в коалиция с ГЕРБ, това означава да се обезличат тотално. Така че всички имат интерес от някакво ново валидиране на резултатите през избори и някой друг да понесе щетата”, коментира Илиев.

„Притеснителният момент е, че българската администрация не знае накъде духа вятъра политически и не може да пише нещата, с които да усвояваме пари. Може да се окаже в един момент, че дефицитът нараства, защото имаме да връщаме пари по Плана за възстановяване”, каза Илиев.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.