Тома Биков опровергава думите на Божидар Божанов

ГЕРБ поискаха право на отговор за изказване на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов в „Здравей, България”. В четвъртък той заяви, че проблем със сигурността на машините за вота няма, а представител от партията на Бойко Борисов така и не се е появил в деня, в който е бил представен кодът. Бъдещият депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков оспорва думите на Божанов.

Божанов: ДБ няма проблем да гласува в синхрон с ГЕРБ по общи теми

„Ние имахме представител. Това е доц. Явор Томов”, каза Биков, но подчерта, че за представянето на кода ГЕРБ не са получили покана. „Очевидно имаше бъгове сега. Дали е от кода, дали е от флашката…”, алармира бъдещият депутат. По думите му няма никакви гаранции, че кодът на машините за гласуване е направен добре.

„Очевидно трябва да се направи промяна в Изборния кодекс, за да се дадат гаранции не на нас, а на обществото. Съмненията за честността на изборния процес и в неговото нормално протичане вредят за доверието и в изборния процес, и в институциите”, категоричен е Тома Биков. Според него бившият ресорен министър Божидар Божанов не е направил нещо съществено в това отношение, дори всичко било формално.

От ГЕРБ искат анализ на изборния процес, за да са сигурни, че той е протекъл нормално и легитимно. С това трябвало да се занимае на първо място Централната избирателна комисия, с участието на експерти от политическите партии и обществени организации. „Моето мнение е, че ние не сме готови изобщо за 100-процентово машинно гласуване”, твърди избраният за депутат.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.