Ново противопоставяне между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”

Ново политическо напрежение на прага на преговорния процес за формиране на редовен кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Отново партиите влязоха в  спорове. Но ще се съберат ли 121 депутати за редовен кабинет?

Ново противопоставяне между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” след отказа да водят преговори за бъдещ редовен кабинет. „Аз като видях какво предлагат и видях, че няма нужда да работим с тях. Това е една радикализирана левица. Не сме им предлагали управление предложихме им разговори”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„ГЕРБ е токсична партия, ГЕРБ е синоним на корупция.  Ставаме свидетели на това, че ГЕРБ бяга от отговорност”, подчерта Венко Сабрутев от ПП.

От Стара Загора Бойко Борисов посочи, че търсят мнозинство за политики. Затова предложили „неутрални” хора като Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „За да може да се подпише един документ или една програма. И лидерите да кажат „Да по тези политики първите седмици на парламента ще използваме времето да го направим. Това сме им предложили. Ние не сме им предложили коалиция, защото тя е невъзможна”, категоричен беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

СЛЕД ВЗРИВА НА КРИМСКИЯ МОСТ: Политиците у нас поискаха разследване на службите (ОБЗОР)

"Възраждане" казаха не на разговорите с посочения преговорен екип. „Две от най-провалените лица на българския политически преход.  С формирането на такъв преговорен екип Борисов дава знак, че той не желае да състави правителство”, подчерта лидерът на ”Възраждане” Костадин Костадинов.

БСП остават твърди - подкрепа за ГЕРБ е невъзможна. „Аз не мога да си представя как може да изпаднеш в такова състояние на безпомощност и изолация. Без да имаш ясната програма какво правиш. И в един момент изкарваш някаква контактна група”, посочи Иван Ченчев от БСП.

Според „Продължаваме промяната” обаче ГЕРБ имали как да съставят кабинет. „ГЕРБ може да състави управленска коалиция. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” имат достатъчен брой депутати, за да съставят редовно правителство”, категоричен е Сабрутев.  

„Ние няма да вкараме „Възраждане” в управлението. Няма да има такава коалиция за каквато те си мечтаят. А те да са ни опозиция. Не е време нито за игри, нито за закачки”, подчерта Биков.

Лидерът на „Възраждане” обясни защо „Продължаваме промяната” пришива партията му към ГЕРБ.”Защото крадецът вика дръжте крадеца”.

От ДПС, „Демократична България” и „Български възход” отказаха коментар.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.