Вижте коментара на някои от партиите в новото Народно събрание

Реакциите на политиците у нас. Атаката на Кримския мост стана повод БСП да поиска президентът да реагира по случая. Някои от партиите в новото Народно събрание, също коментираха ситуацията.

Заради взрива на Кримския мост БСП поиска президентът  Румен Радев да каже защо Руската федерация обвързва България със случая. Според част от политическите формации в новото събрание сега е важно да се разберат детайли за пътя на камиона и къде е бил натоварен взривния материал. Въпреки че NOVA потърси всички партии, които ще бъдат представени в 48-ото Народно събрание, не всички пожелаха да коментират темата.

Политиците у нас поискаха повече детайли за пътя на камиона и какво се е случило с товара до Кримския мост.

„Аз на мястото на руските служби по-скоро бих разследвал къде е натоварен камионът, а не от къде е тръгнал, защото той може да е тръгнал от всякъде и какъв бил взривът”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Русия нанесе масирани ракетни удари по Украйна (ОБЗОР)

Той  направи препратка и към атентата на папа Йоан Павел Втори и така наречената „българска следа”. „Що се отнася до „българската следа” аз имам лош привкус от този израз, защото и при папата се твърдеше така, а после той  лично я опроверга и пред мен. Този камион се е движел през 5 държави маса време. Ясно е, че не е натоварен тук, защото не може да мине границата, ще се самовзриви, но каквото и да кажеш е важно да не е в страната ти”.

От БСП настояха държавният глава Румен Радев да обясни защо България присъства в информацията на руските служби по случая. „Искаме истината. Затова сме призовали истината да излезе. За това какво се е случило. Службите да се захванат сериозно с този въпрос, защото и ние го считаме за изключително сериозен и българското общество да получи информация защо името на България е намесено”, посочи Иван Ченчев, БСП.

Социалистите се притесниха, че намесата на България в случая с Кримския мост може да застраши националната ни сигурност.  „Ние се притесняваме от това България да бъде въвлечена в този конфликт. Важна е и отговорността и кой, как, знаело ли се е”, подчерта Ченчев.

УЖАСЯВАЩИ СЦЕНИ ОТ ВОЙНАТА: Разрушенията в Киев след серията ракетни удари (ВИДЕО+СНИМКИ)

От „Възраждане” също напомниха, че камионът е минал през няколко държави докато стигне до крайната си цел. „Така че хипотетично може всяка една от трите държави да бъде замесена”, посочи лидерът на партията Костадин Костадинов.

От партията на Костадинов също поискаха разследване от българските служби. „Друг е въпросът дали България в тази ситуация ще излезе с коментар, защото е възможно да имаме някаква намеса без да знаем. Възможно е да нямаме никаква намеса, а и възможно най-лошият вариант  е България да е замесена пряко. Така че в тази ситуация най-доброто, което може да направи българската държава, е да разследва казуса и да се премахнат каквито и да било съмнения, от каквато и да е било зависимост”, категоричен е Костадинов.

Междувременно от БСП попитаха служебното правителство дали България изнася оръжие за Украйна. Поводът - снимки разпространени в руски медии на украински самолет, за който се твърди, че е кацнал на летището в Бургас и е бил натоварен с оръжие. От служебното правителство отрекоха България да изнася оръжие за Украйна. Позоваха се и на решението на Народното събрание, за което са категорични, че не се нарушава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.