Все още няма информация за жертви и пострадали

Серия от мощни експлозии избухнаха в централната част на Киев в понеделник сутрин. Това съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. Взривовете са станали в оживения „Шевченковски” район, където са разположени редица университети, барове, ресторанти и художествени галерии.

​Има жертви и ранени.


​Очевидци са заявили за Ройтерс, че от сгради в квартала се издига черен дим. По информация на АФП снаряд е паднал и в непосредствена близост до детска площадка, образувайки кратер.

Съобщава се и за експлозии в Днепропетровск и Запорожие. Западният регион Лвов също бе засегнат от бомбардировки. Атаките бяха насочени към критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения, съобщи губернаторът на региона Максим Козицки.

Поразена е била сградата, в която се помещава германското консулство в Киев. Тя не се използва от началото на войната, съобщи външното министерство, предаде Ройтерс. В отговор Германия ще достави първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на Украйна до дни, заяви германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт.

"Подновяването на ракетния обстрел на Киев и много други градове показва колко е важно бързо да се доставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана", каза Ламбрехт в изявление.

"Нападенията на Русия с ракети и безпилотни самолети тероризират най-вече цивилното население. Ето защо сега предоставяме подкрепа, особено с оръжия за противовъздушна отбрана." 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.